Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční dort

Veselý dort s barevnými zvířátky ozdobí nejen velikonoční stůl. Můžete ho upéct také pro ty, kteří své narozeniny slaví v jarních měsících.
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy:
P
Dort Česká

Ingredience

    • 4 větší vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • špetka soli
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g hladké mouky
    • 50 g škrobové moučky (třeba solamylu)
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • máslo a hrubá mouka na vymazání formy
    • 4 lžíce jahodové marmelády
    • 400 g jahod, nakrájených na plátky

    Na krém
    • 750 g netučného tvarohu
    • 500 g mascarpone
    • 3–4 lžíce šťávy z pomeranče
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 120 g krupicového cukru
    • 200 ml smetany ke šlehání

    Na ozdobu
    • marcipánová hmota, bílková poleva
    • barevná velikonoční vajíčka

Příprava jídla

1 K bílkům přidejte 4 lžíce studené vody a ušlehejte z nich pevný sníh. Přimíchejte k nim špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a nakonec jeden po druhém i žloutky. Mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva a postupně zapracujte do sněhu.

2 Dortovou formu o průměru 26 centimetrů vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a přelijte do ní těsto. Pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Vyndejte a nechte zcela zchladnout.

3 Prvních pět ingrediencí na krém smíchejte a nakonec přidejte i dotuha vyšlehanou smetanu. Dort podélně rozkrojte, spodní díl potřete marmeládou a zhruba třetinou krému. Na krém dejte jahody, přiklopte vrchním dílem a poté vršek i boky dortu potřete krémem. Marcipánovou hmotu vyválejte a vykrájejte z ní jarní symboly – tulipány, zajíčky či ptáčky, ozdobte je bílkovou polevou a spolu s vajíčky jimi ozdobte dort.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké Velikonoce!

Přidat komentář