Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žebra s BBQ omáčkou

BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

Vydání: 2011/6
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
+ grilování 10 minut
PT40M
Vaření 0:40

Ingredience

    • 1 vepřová žebra z boku, očištěná
    • chleba k podávání

    NA LÁK

    • 125 ml červeného vinného octa
    • 1 lžička soli
    • 2 lžičky celého barevného pepře
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 sušená chilli paprička

    NA BBQ OMÁČKU

    • 3 lžíce tmavého třtinového cukru
    • 3 lžíce medu
    • 60 ml jablečného či bílého vinného octa
    • 1 lžíce tmavého rumu
    • 2 lžíce worcesterské omáčky
    • 2 lžičky mleté uzené či sladké papriky
    • 1 lžička mletého chilli
    • 2 lžičky čerstvě mletého pepře
    • 4 stroužky česneku, drceného
    • 1/2 lžičky mletého nového koření
    • 1 lžička uzené neboli kouřové soli
    • 500 ml dobrého kečupu

Příprava jídla

1 Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut. Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.

2 V kastrůlku smíchejte všechny přísady na omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut. Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra. Grilujte je nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

12x vepřové

Žebra v toskánském stylu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Naprosto geniální recept. Nejlepší žebra a BBQ omáčka, kterou jsem kdy měla. Doporučuji s uzenými žebry - lahůdka! Omáčku vařím přátelům jako oblíbený dárek. Je skvělá i na pečená kolena, pečené kuře - vždy až na závěr pečení nechte zkaramelizovat.

Přidat komentář