Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapučínový dort

Třívrstvý tvarohový koláč doporučuju připravit den předem, aby se chutě a vůně spojily v harmonický celek

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: 12-16 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 3 hodiny/ přes noc
PT1H10M
Pečení 1:10
Dort

Ingredience

    Na korpus:

     

    • 280 g hladké mouky
    • 170 g másla pokojové teploty
    • 50 g krupicového cukru, nejlépe
    • hnědého
    • špetku strouhaného muškátového oříšku
    • špetku soli


    Na čokoládovou vrstvu:

     

     

    • 200 ml smetany na šlehání
    • 240 g hořké čokolády, nasekané
    • 50 ml Baileys

    Na tvarohovou náplň:

    • 800 g plnotučného tvarohu
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 sáčky vanilinového cukru
    • 40 g kukuřičného škrobu (Maizena)
    • 2 lžíce tmavého rumu
    • 15 g instantního espressa (3 lžíce)
    • 1 lžičku melasy
    • 3 velká vejce pokojové teploty

    Na polevu:

    • 280 g husté (patnáctiprocentní) zakysané smetany
    • 40 g cukru krystalu nebo krupice

     

Příprava jídla

1. Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.

2. Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.

3. Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30–40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.

4. Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oba druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.

5. Vyjměte z trouby na mřížku a 20–25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.

6. Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
..je sice docela pracný (resp. jde o to se naučit postup, pak už je to rutinní záležitost), ale výsledek rozhodně stojí za to. Je to exkluzivní zákusek, který by se hodil do drahých restaurací:-)
Obrazek uzivatele
presne tak, tento dort je spica! =)
Obrazek uzivatele
Tento dortík je skutečně výtečný a exkluzivní. Já bych snad jen příště ubrala trochu té tvarohové vrstvy. Napoprvé je to dort trochu složitější, příprava trvá déle. Ale myslím, že se nedá zkazit a je skutečně "mňam"!
Obrazek uzivatele
Chtěla bych se zeptat, jestli se ta forma musí vymazávat a taky, jestli je tam nutná ta lžíce melasy. Běžně jí nepoužívám, takže bych to nechtěla kupovat....
Obrazek uzivatele
Ahoj Káťo, formu určitě vymaž, jinak se ti dort přilepí k podkladu a už ho neodlepíš. Melasu jsem do něj nedávala a byl i tak dobrý:-) Jen si myslím, že je dobré přidat ji kvůli barvě... Můj dort byl trochu světlejší (myslím tvarohovou náplň), ale trochu tmavší odstín ji dodal likér, který jsem do náplně přidala. Napiš, jestli jsi dort zkoušela a jak jsi dopadla:o))
Obrazek uzivatele
Tak jsem včera ten dort upekla. Nebylo to nic těžkého. Akorát, když jsem dala poslední vrstvu zakysané smetany, tak jsem to pekla dýl než 10 min. protože mi to přišlo ještě tekuté. Přemýšlela jsem, jestli by nebyla lepší zakys. smet. Rama cremefine, má 20 % tuku, ale raději jsem se nechtěla od receptu moc odlišovat, aby se to povedlo, jo a červený tučný tvaroh jsem nesehnala, pouze ten ve vaničce a ten byl moc řidký, tak jsem použila normální zelený....Tak to dneska nakrojíme - mamka má totiž svátek a pak písnu, jak to dopadlo, zatím vypadá tak, jako na obrázku.
Obrazek uzivatele
Tak dort vzhledově vypadal jako ten na obrázku a myslím, že se mi povedl. Máma s babičkou, které pijí kafe každý den si na něm moc pochutnaly, já moc kafe nemusím, takže tento dort nepatří mezi mé oblíbené, ale musim řít, že byl dobrý a kdo má rád kávu, tak je to pro něj opravdu pochoutka. Je lepší ho nechat odležet aspoň 3 dny, není pak tak hutný....
Obrazek uzivatele
Takže dneska jsem dělala poprvé dortík a musím říct, že všem moc chutnal, měli jsme ho sice málo vychlazený - čokoláda byla ještě tekutá - ale všichni se oblizovali až za ušima, takže jsem zvědavá jaký bude zchladlý. A taky bych trochu ubrala té tvarohové náplně a přidala více čokoládové. Smetanu jsem taky pekla o deset minut déle a nezhnědla, jak psali v receptu, ale byla výborná.
Obrazek uzivatele
Ahoj všichni, tenhle dort je opravdu vynikající a nijak složitý, i když jeho příprava zabere torchu více času. Mám pár tipů: 1. Formu pořádně vymažte máslem, jinak nemáte šanci dort vyklopit. 2. Do tvarohové náplně jsem přidala likér, má pak výraznější chuť. Dělala jsem domácí baileys, je opravdu výborné: uvaříme 1 plechovku salka (ve vroucí vodě po 2 hodiny), necháme trochu vychladnout, přidáme půlku karamelového nebo mandlového pudinku (též vychladlého) a 250 ml rumu, vše rozmixujeme a dáme na chladné místo. Očas promícháme. Jinak kdo kávu nemusí, určitš se dá v náplni vynechat a nahradit právě likérem a troškou rumu.
Obrazek uzivatele
Souhlasim, i ja bych kavy dala mnohem mene, mozna i alkoholu. Testa mi prislo z udaneho mnozstvi mouky az moc, mohlo by ho byt malinko mene. Ale jinak lahoda, ktera moc chutnala!
Obrazek uzivatele
tento dort je přímo luxusní!! a ještě lepší je dva dny odleželý!! LUXUS!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.53
Obrazek uzivatele
Tento kapučínový dort je úžasný a ne jen vzhledově,ale i chutově. :)
Obrazek uzivatele
jo, souhlas, tenhle tvarohac je vynikajici!
Obrazek uzivatele
Pekla jsem ho rodičům k výročí, byl to první dort, co jsme kdy pekla a byl skvělý. Krásný na pohled a ta chuť!!!
Obrazek uzivatele
Pekla jsem dort manželovi k svátku a i když kávové věci nemusí byl nadmíru spokojen. Povrch smetany jsem ještě posypala skořicí a všichni si pochvalovali :)
Obrazek uzivatele
Dortík je výtečný, sice trošku hutný, ale myslím si, že si každý pochutná!!!
Obrazek uzivatele
můžete mi prosím poradit, kde se dá sehnat melasa a nedá se nějak nahradit nečím běžným? je nutné používat kukuřičný škrob? nedá se nahradit normálním bramborovým?
Obrazek uzivatele
Má se použít tvrdý tvaroh na strouhání nebo tekutý vaničkový?
Obrazek uzivatele
ja pouzila vanickovy tvaroh. Dort byl vyborny, jen se po nem zaprasilo - donesla jsem ho do prace na oslavu narozenin a sklidila ovace...
Obrazek uzivatele
Je možné šlehat tvrdý tvaroh?
Obrazek uzivatele
Úžasně vychytaný dort, chuťově skvělý, žádné suché těsto a těžký máslový krém. O poslední kousky jsme se málem pobili. Díky
Obrazek uzivatele
Tento dort jsem připravovala jako svůj první rodičům, když přijeli na návštěvu.. nikdy dřív jsem pro ně nic nepekla a byli OHROMENÍ! Druhý den po upečení se chutě dortu spojily a byl úžasný (kousek jsem ochutnala už ten den, co jsem jej upekla). Rodiče si ihned vzali recept :O) Plnotučný tvaroh jsem nahradila polotučným a dort byl o to lehčí a více svěží, doporučuji.
Obrazek uzivatele
Snadná příprava, výborný vzhled i chuť. Odlehčená varianta není od věci. Určitě bych se nízkotučných tvarohů nebála :)
Obrazek uzivatele
Je to fakt skvělý dort, chutvě výborný, relativně dost hutný. Doporučuji ho fakt upéct den předem, protože jsem ho včera pekla pár hodin před oslavou a byl ještě takový vlažný. Ale držel tvar. Tvarohu jsem omylem dala 1 kg, tak jsem přidala o lžíci víc maizeny. Ze zbylé čokoládové vrstvy jsem na povrchu udělala ornamenty jako na kapučínu.
Obrazek uzivatele
dobrý den, jaký průměr formy použít?
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
doporučujeme formu o velikosti 24 cm. Pokud ji nemáte k dispozici, určitě půjde použít i forma o průměru 26 cm, ale jednotlivé vrstvy budou nižší a budou se péct lehce kratší dobu.

S pozdravem, redakce Apetitu

Přidat komentář