Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňová polévka s chilli

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.

Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
148 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky
    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule, jemně nakrájená
    • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
    • 1 karotka, nastrouhaná nahrubo
    • 1 lžíce kari koření (nebo méně)
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 600 ml zeleninového vývaru
    • 220 ml smetany ke šlehání
    • sůl a mletý pepř na dochucení
    • hrst opražených dýňových semínek
    • 1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená
    • 2 lžíce dýňového oleje na zakapání

Příprava jídla

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.



NĚCO NAVÍC
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Dýňová polévka s jablky

Lahodná kombinace podzimní zeleniny a ovoce

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu pro loveckou sezonu

Menu pro loveckou sezonu

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Pečená plněná dýně

Dýňová polévka s krutony a smetanou

Dýňová polévka 6x jinak

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Naprosto vynikající! Jiný recept na polévku ani nechci zkoušet :)
Obrazek uzivatele
Namísto pečení je taky možno dýni s mrkví na cibuli restovat v hrnci s pokud možno silným dnem, taky dostane chuť ... ;-)

Přidat komentář