Maďarský perkelt

Perkelt se nejčastěji podává s chlebem. Můžete si ho ale vymazlit a servírovat k němu halušky jako Slováci nebo úžasné maďarské těstoviny zvané tarhoňa.
Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.35294
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 2 hodiny

Ingredience

    • 4 lžíce sádla
    • 750 g cibule, nakrájené nadrobno
    • 1 kg hovězího masa (plec nebo zadní), na kostky
    • 2 lžíce mleté sladké papriky
    • 2 zelené papriky, na nudličky
    • 4 rajčata, na kostky
    • 1–2 sušené chilli papričky + 1 čerstvá červená na ozdobu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • hovězí vývar na podlévání
    • chleba nebo halušky či tarhoňa (viz Něco navíc) k podávání

Příprava jídla

1 Na sádle opékejte cibuli zvolna za stálého míchání asi 10 minut dorůžova. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit. Zasypte ji paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte maso, promíchejte a zvyšte plamen.

2 Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte papriky, rajčata a chilli a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené ve vlastní šťávě doměkka, trvá to nejméně 2 hodiny.

3 Během vaření podlévejte, ale jen málo – tak, aby maso bylo téměř ponořené, ale neplavalo. Maďarský perkelt ani guláš se nezahušťují, takže si při dokončení nařeďte tekutinu, jak chcete (perkelt hustý, guláš řídký), a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte v misce s chlebem, v Maďarsku se někdy jí se speciálními těstovinami zvanými tarhoňa.

NĚCO NAVÍC
Na tarhoňu prošlehejte 3 vejce, osolte a postupně přidávejte zhruba 500 g mouky, až vznikne tuhé těsto, které se dá strouhat. Nastrouhejte nahrubo na plech a nechte proschnout v mírně vyhřáté troubě; nevadí, když zrůžoví. Pak v hrnci na tuku zpěňte cibuli, přidejte tarhoňu a po 3 minutách míchání zalijte vroucí vodou. Osolte, přikryjte a na mírném plameni duste doměkka.

TIPY & TRIKY
Na guláš a perkelt je tradičně nejlepší hovězí přední maso (plec, kližka), protože po uvaření zůstane krásně měkké a šťavnaté. Jen se musí zbavit šlach a blan. Pokud vás to obtěžuje, kupte hovězí zadní – je však trochu sušší. Perkelt můžete udělat i ostřejší – záleží na vás.

Přidat komentář