Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ovocné košíčky

Nenaplněné košíčky zamrazte do zásoby.

Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
62 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: na 40-45 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu
+ 30 minut na ztuhnutí těsta
Pečení 0:15
Cukroví Česká

Ingredience

    • 300 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 80 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • 200 g másla
    • 2 žloutky

    NA NÁPLŇ

    • 500 ml plnotučného mléka
    • 60–80 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
    • 120 g másla
    • 350 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce na ozdobu dle chuti, pokrájeného
    • 1 sáček čirého dortového želé

Příprava jídla

1 Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla udělejte (nožem nebo několika pulzy v robotu) drobenku a pak zpracujte se žloutky na hladké těsto. Zabalte ho a dejte ztuhnout. Předehřejte troubu na 180 °C.

2 Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova; trvá to asi 15 minut. Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklopte a nechte úplně vychladnout.

3 Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Zchladlý pudink bez škraloupu (viz Tipy & triky) rozmixujte dohladka a postupně zašlehejte máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr. Krémem naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou a ozdobte košíčky. Navrch položte ovoce a dejte ztuhnout do chladničky. Připravte želé podle návodu na obalu (nejlíp ze šťávy z kompotu) a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte minimálně 2 hodiny.

NĚCO NAVÍC

Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.

TIPY & TRIKY

Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rakvičky se šlehačkou

Banánky s karamelovým krémem

Žloutkové věnečky s jahodami

Karamelový větrník

‚Dort‘ z karamelových větrníků

Bezé roláda s kávovou šlehačkou

Jemné žloutkové řezy

Cukrárna u vás doma

Přidat komentář