Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 976 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 196 g
Tuky 21 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete-li tuhle fazolovou polévku ohřívat, je nutné vařit nudle zvlášť.

Suroviny

fazole 250 g
namočené den dopředu
mrkev 2 ks
očištěné a nakrájené
petržel 1 ks
očištěná a nakrájená
petrželka 1 svazek
čerstvá, kudrnka či hladkolistá nebo petrželová nať
česnek 2 stroužky
oloupané
vepřové sádlo 1 PL
sůl
pepř
černý, mletý
nudle
silnější (vařené či nevařené)

Postup

1

Vodu, ve které jste namáčeli fazole, slijte. Fazole vložte do hrnce a zalijte zhruba dvěma litry čerstvé vody. Přisypte očištěnou a nakrájenou zeleninu, stroužky česneku a petrželovou nať (trochu si můžete nechat na ozdobu). Nesolte! Přiveďte k varu a vařte, aby fazole změkly.

2

Až fazole změknou, vyjměte petrželovou nať a směs osolte. Připravte si zápražku: na lžíci sádla opečte za stálého míchání dorůžova mouku, přisypte pepř a sladkou papriku podle chuti.

3

Zalijte několika naběračkami vývaru z hrnce, pořádně promíchejte, aby nevznikly žmolky, dejte do polévky a pořádně rozmíchejte. Přiveďte k varu, podle potřeby dochuťte a asi deset minut povařte.

4

Podávejte se silnějšími nudlemi. My jsem je jednoduše na posledních pár minut přihodili do polévky, ale správně se vařívají zvlášť (nebo můžete zužitkovat nudlové přebytky od svátečního vývaru).

NĚCO NAVÍC
S fazolemi a zeleninou můžete dát do hrnce i uzená vepřová žebra. Až bude maso uvařené, oberte jej, nakrájejte a vraťte do polévky. Zahustěte a podávejte stejně jako v receptu výše.

Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Komentáře

27.02.2023 12:41
Za nás obrovská spokojenost - chutná přesně, jak si ji pamatuju z dětství od maminky. Jen dneska do ní přidávám trošku chilli (na talíř).

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč