Koncentrovaná chuť Itálie! Dokonalé boloňské ragú vyžaduje dostatek času a kvalitní suroviny. Pokud toto všechno máte, pak vás skvělý výsledek nemine. Boloňskou omáčkou přelijte tagliatelle nebo ji použijte na špagety. A jestli hledáte ten nejlepší recept, pak tady je ten náš!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 140 °C.
Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje.
Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita.
Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty.
Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut.
Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.
Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny.
Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.
Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.
TIPY & TRIKY
- Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami.
- Lze nahradit Tomato Paste, kterou koupíte všude.
- Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)
- 10x rajčata z plechu(10 receptů)
- Trojboj o nejlepší boloňskou omáčku: Jana Florentýna Zatloukalová a dva šéfkuchaři(10 receptů)
- Proč jíst celer aneb třeskutě dobrá vitamínová bomba za pár korun(59 receptů)
- 50 nejlepších receptů s mletým masem(50 receptů)