Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dokonalé boloňské ragú

Koncentrovaná chuť Itálie!

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso Italská

Ingredience

    • 6 lžic panenského olivového oleje
    • 150 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
    • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
    • 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 100 g mrkve, nasekané nadrobno
    • 100 g řapíkatého celeru, nadrobno
    • 225 g drůbežích jater, odblaněných
    • 700 g libového mletého hovězího masa
    • 200 g mletého vepřového masa
    • 375 ml červeného vína
    • 2 x 400g konzerva krájených rajčat
    • 400 g koncentrovaného rajčatového protlaku (viz Tipy & triky)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • svazek bazalky, otrhané listy
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • tagliatelle k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 140 °C. Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje. Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita. Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty. Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut. Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.

2 Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny. Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.

3 Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.

TIPY & TRIKY

  • Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami. Třeba v La Bottega při restauraci Aromi ho mají od firmy Muti; 400 g za 55 Kč.
  • Lze nahradit Tomato Paste od firmy Heinz, kterou koupíte všude.
  • Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

50 nejlepších receptů s mletým masem

10x rajčata z plechu

Vepřové na červeném zelí

Hovězí maso se sušenými rajčaty a rozmarýnem

Pomalu pečený bůček s bramborami boulangère

Jemná kuřecí korma

Králík na šalvěji a česneku

Přidat komentář