Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Biftek Chateaubriand

Původní recept na omáčku pracuje s telecí šťávou (jus), ale ruku na srdce – máte, podobně jako Chateaubriand, spoustu času a vlastního kuchaře?

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT15M
Pečení 0:15
Maso Francouzská

Ingredience

    • 2 řezy z prostředku hovězí svíčkové, každý cca 8 cm silný (každý o váze cca 500 g)
    • olivový olej + hrubě mletý pepř
    • 700 g malých brambor, podle potřeby oloupaných, uvařených doměkka a opečených na másle

    NA OMÁČKU

    • 2 šalotky
    • 200 ml dobrého bílého vína
    • 1 malý hnědý žampion
    • 1 snítka tymiánu
    • 2 bobkové listy (nemusejí být)
    • 200 ml kvalitního hovězího vývaru (my jsme použili tekutý bujon v sáčku, který prodává Marks & Spencer)
    • 125 g másla, změklého
    • 2 lžičky hladkolisté petrželky nasekané najemno + trocha na ozdobení brambor
    • 1 špetka soli
    • kajenský pepř podle chuti
    • trocha citronové šťávy (podle chuti)
    • 1 lžička najemno nasekaného estragonu

Příprava jídla

1 Omáčka: Oloupejte šalotku a prolisujte ji lisem na česnek do bílého vína. Přidejte pokrájený žampion, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, zredukujte na třetinu, přidejte vývar a vše zredukujte na půlku.

2 Mezitím připravte bylinkové máslo: v míse utřete máslo s petrželkou a vmíchejte sůl, kajenský pepř a citronovou šťávu.

3 Redukci bílého vína a vývaru sceďte přes jemné kovové sítko a stáhněte z tepla, prošlehejte s bylinkovým máslem a těsně před podáváním přidejte estragon.

4 Zahřejte troubu na 230 °C. Maso potřete olivovým olejem a posypte trochou hrubě mletého pepře. Dejte ho na minutu z každé strany pod nažhavený gril či na rozpálenou pánev a pak ho přeneste na mřížku postavenou v pekáčku a pečte asi 12 až 15 minut v předehřáté troubě. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odstát (můžete ho zabalit do alobalu) a podávejte nakrájený s omáčkou a brambůrkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Spisovatelské menu

Chateaubriand pečený v solné krustě s bylinkami

Omeleta Arnolda Bennetta

Voltairův drůbeží vývar

Runebergovy bábovičky

Polévka à la Mór Jókai

Přidat komentář