Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

Mille-feuilles je původně francouzský recept ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev krému. V jahodové verzi je oblíbený po celém světě.

Vydání: 2011/6
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 2-4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Francouzská

Ingredience

    • 500 g hotového listového těsta
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 150 ml crème fraîche
    • 5 lžic moučkového cukru + další na ozdobení
    • 400 g jahod, odstopkovaných a nakrájených na plátky
    • 2 lžíce likéru cointreau

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválejte listové těsto na sílu 5 mm, rozkrájejte jej na 6 čtverců o velikosti 12 x 12 cm (nebo na 9 obdélníků o velikosti 12 x 8 cm) a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

2 Ušlehejte smetanu. Crème fraîche utřete se 3 lžícemi cukru a promíchejte se šlehačkou. Polovinu jahod rozmixujte s likérem a 2 lžícemi cukru; omáčku protřete přes husté síto, abyste odstranili zrníčka.

Pokud upečené těsto hodně lístkuje a nabude, každý plátek překrojte vodorovně napůl, abyste získali dva tenké plátky; nízké těsto prořezávat nemusíte.

4 Na dezertní talíř položte jeden plátek těsta, potřete ho krémem, poklaďte plátky jahod a pokapejte jahodovou omáčkou. Zakryjte dalším plátkem těsta a opět zopakujte postup. Zakryjte třetím plátkem těsta, poprašte ho moučkovým cukrem, ozdobte plátky jahod a přelijte omáčkou. Stejným způsobem připravte další porce.

NĚCO NAVÍC
V tomto receptu nelze nahradit crème fraîche zakysanou smetanou, protože je málo hustá. Alternativou by mohl být Chef de Créme Yoplait, ale jeho hustota není úplně pokaždé stejná.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cheesecake s rozpečenými jahodami

Dort s jahodami a smetanou

Jahodová bublanina

Jahodová panna cotta

Jahodové dortíky

Jahodové gazpacho

Jahodové košíčky s krémem

30x božské jahody, které si zamilujete

20 neodolatelných moučníků z listového těsta

Přidat komentář