Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami

Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami
ZDROJ: Apetit

Neexistuje snad jediný dezert, kterému by slaďoučké jahody nedodaly punc dokonalosti! Co se dá z tohoto šťavnatého, voňavého a krásného ovoce vykouzlit? Inspirujte se našimi tipy a recepty v tomto článku, a vychutnejte si letošní jahodovou sezónu na maximum!

Neodolatelné jahodové moučníky

S jahodami si rozumí prakticky jakýkoliv druh těsta - piškotové, linecké, listové, odpalované, kynuté, křehké i plundrové. Jahodový krém i čerstvé jahody pozvednou chuť rolády. Jahody můžete hodit i do litého těstaletní verze bábovky nebo je kombinovat s vanilkovým krémem a touto směsí naplnit závin z listového těsta. 

  • Nejjednodušší  je tradiční bublanina, kterou máte na stole raz dva. I ta se však dá snadno povýšit na výjimečný moučník, pokud jí ozdobíte šlehačkou a čerstvými jahodami. My jí říkáme jahodová bublanina de luxe, tak ji zkuste!
  • Vyšší dívčí pak představuje jahodový dort s mascarpone, který díky lentilkám perfektně funguje jako narozeninový zákusek. Místo lentilek můžete váš výtvor ozdobit čerstvými jahodami a dalším drobným ovocem nebo zdraví bezpečnými květinami jako je levandule, heřmánek či růže - a tzv. nahý svatební dort je na světě!

Nepečené dezerty s jahodami

Nepečené dobroty jsou rychle hotové a osvěžující. Jahody se v nich velmi často snoubí se smetanou, tvarohem, jogurtem a dalšími mléčnými výrobky.

  • Jahody výborně fungují v italských dezertech: v legendárním tiramisu panna cottě. Pro snadnější a efektivnější podávání doporučujeme tyto lahůdky připravovat do skleniček.
  • Skvěle se hodí i k populárními cheesecaku, jehož nepečenou variantu s nutellou a jahodami budete milovat.
  • Zdravější pudink s jahodami vykouzlíte z blahodárných chia semínek a výživného kokosového mléka. Hodí se jako dezert, odpolední svačina i snídaně na cestu.  

Hlavní jídla s jahodami, proč ne?

Dát si jednou za čas sladké hlavní jídlo není žádný hřích.  Oblíbené jsou tradiční kynuté knedlíky s jahodami, uchvacují nadýchanou texturou a chutí jahod. Nejlepší jsou polité rozpuštěným máslem a hojně zasypané nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem.

  • Na bílkoviny bohatší variantou jsou tvarohové knedlíky, které nemusí kynout, takže je budete mít za okamžik na talíři. Kromě zakápnutí máslem a klasických posypek jako je tvaroh a cukr, je můžete doplnit griliášem, skořicí, strouhanou čokoládou, mákem nebo kokosem.
  • Skvělým snídaňovým jídlem jsou palačinky nebo lívance, které si o kombinaci s jahodami přímo říkají. Vyzkoušejte třeba kynuté lívance s čerstvými jahodami jahodovým sirupem a šlehačkou.
  • Děti zase nenechá chladnými palačinková roláda plněná jahodovým džemem, šlehačkou a kousky jahod, nebo jahodová žemlovka s pořádnou čepicí sladkého bílkového sněhu.

Připravte osvěžující jahodový nápoj

S takovou jahodovou limonádou, milkshakem či jahodovým cappuccinem zabodujete hlavně u dětí. Jahodové daiquiri pak vykouzlí úsměv na tváři všem vašim přátelům, kteří si rádi vychutnají dobrý alkoholický koktejl.

  • Jednoduchou jahodovou limonádu připravíte rozmixováním jahod, citronové šťávy a cukru svařeného s vodou. Směs pak smícháte s perlivou vodou a nalijete do sklenic. Limonádu můžete ozdobit snítkou tymiánu nebo několika lístky bazalky či máty.
  • Dejte šanci jahodovému gazpachu! Sami se pak můžete rozhodnout, zda ho budete servírovat jako drink nebo jako polévku.
  • Pokud chcete mít jahodovou limonádu vždy k dispozici a rychle hotovou, připravte si jahodový sirup, který v lednici vydrží i několik týdnů.
  • Máta a jahody se budou hodit i k přípravě oblíbené varianty alkoholického mojita, kam se přidává ještě třtinový cukr, limeta a bílý rum.
  • Kdo preferuje drinky s prosekem, toho určitě potěší italské jahodové bellini.

Vyrobte si jahodou zmrzlinu nebo sorbet

Jahodová příchuť je vedle vanilkové a čokoládové na poli zmrzlin oblíbenou stálicí, narazíte téměř v každé zmrzlinárně. Proč si ji nezkusit připravit doma? Budete ji tak mít hned po ruce, když dostanete chuť na sladké osvěžení v podobě zmrzlinového poháru.

  • Pokud máte rádi odlehčené vodové zmrzliny, jahodový sorbet je pro vás jasnou volbou. Pro základní verzi sorbetu vám postačí pouze jahody, svařený cukr s vodou a citron. Pro ozvláštnění můžete přidat i deci šumivého sektu, který dodá sorbetu ten správný šmrnc. 
  • Milovníci lahodných smetanových zmrzlin musí k jahodám s cukrem přidat ještě mléko, smetanu a žloutky, ale výsledkem bude na jazyku se rozplývající chladivá pochoutka. Možná tomu nebudete věřit, ale taková jahodová zmrzlina obohacená o balzamikový ocet chutná opravdu geniálně.
  • Další variantou à la zmrzlina je italský dezert semifreddo, jehož název znamená „napůl mražený“. Na rozdíl od zmrzliny je tento krém z vajec, smetany, cukru a ovoce, ořechů či čokolády zmražený jen zčásti, což mu na chuti rozhodně neubírá. Naopak!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč