Langoše

Typickou dobrotu od stánků s občerstvením si hravě vyrobíte doma. Skvěle chutnají naslano i netradičně nasladko.
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.75
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 45 minut

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 30 g droždí
    • 250–300 ml mléka
    • špetku soli
    • 1 kostku cukru
    • olej na smažení
    • na závěrečné ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...

Příprava jídla

1. Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100 ml mléka. Dejte vzejít kvásek. Děti můžete pověřit jeho pozorováním – jakmile hlídka nahlásí, že se dělají velké bubliny, můžete pokračovat.

2. K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Hotovo máte ve chvíli, kdy při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí.

3. Za asistence dětí tvarujte z těsta malé bochánky a nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte po obou stranách. Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly.

Přidat komentář