Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Vařený čerstvý pupek je v kombinaci s klasickými českými omáčkami nepřekonatelný.

Vydání: 2011/8
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Vaření 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg hovězího pupku
    • 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule
    • 2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 8 kuliček nového koření
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA OMÁČKU

    • 200 g drobných žampionů
    • 100 g másla + 1 lžíce navíc
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • asi 250 ml smetany ke šlehání
    • 100 g hladké mouky

    NA KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY

    • 20 rohlíků
    • svazek hladkolisté petrželky
    • 5 vajec
    • 150 g másla
    • 250 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Maso dejte do velkého hrnce spolu s nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a kořením a vše zalijte 2 litry vroucí vody. Osolte a vařte doměkka, trvá to asi hodinu a půl. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Jakmile částečně zchladne, podle potřeby ho očistěte od šlach a pokrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte.

Připravte si knedlíky: rohlíky pokrájejte na kostičky, osolte je, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a pokropte smetanou. Žloutky promíchejte se 150 g rozpuštěného másla. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Rohlíky promíchejte se žloutky, pak opatrně zapracujte sníh. Na dvou zvlhčených utěrkách vytvarujte 2 knedlíky, zabalte je a na koncích utěrky svažte kuchyňským provázkem. Vařte 25 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjměte, rozbalte a nakrájejte na plátky.

Na omáčku očistěte žampiony. Hlavičky rozkrájejte na čtvrtky a nožičky nadrobno. Na 100 g másla osmahněte cibuli a nožičky žampionů dozlatova; trvá to asi 4 minuty. Zaprašte hladkou moukou a míchejte ji minutu, až zbělá a začne pěnit. Zalijte litrem prochladlého vývaru z pupku. Rozmíchejte a vařte za občasného míchání 20 minut. Osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Přeceďte a už jen prohřejte.

Na zbylé lžíci másla opékejte hlavičky žampionů asi 3 minuty dozlatova a dejte stranou. Na talíře rozdělte maso a knedlíky, maso posypte opečenými žampiony a přelijte omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sendvič s flank steakem

Na víkend: hovězí květová špička

Na víkend: hovězí květová špička

Hovězí pečeně 3x jinak

Hovězí pečeně 3x jinak

Hovězí carpaccio [karpačo]

Hovězí guláš

Hovězí s koprovou omáčkou

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

30x báječné houbové recepty

Přidat komentář