Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená plněná dýně

Dokonalé na podzimní party

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 1 dýně o hmotnosti cca 3–4 kg nebo 2 dýně o hmotnosti cca 2 kg
    • 50 ml panenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1,5 lžíce másla
    • 200 g čerstvých grilovacích klobásek, nakrájených
    • 1 svazek jarních cibulek, nakrájených
    • 150 g drobných brambor, oloupaných
    • 2 menší mrkve, oloupané a nakrájené na půlcentimetrová kolečka
    • 1 pórek, pouze světlé části, nakrájené na tenké plátky a pořádně propláchnuté
    • 1/2 celerového řapíku, nakrájeného na půlcentimetrové kostičky
    • 80 g mraženého hrášku
    • 100 g drobných žampionů
    • 1,5 lžičky hladké mouky
    • 140 ml mléka
    • 2 konzervy (po 400 g) malých bílých fazolí, slitých a propláchnutých
    • 1 lžíce nahrubo nasekané čerstvé šalvěje
    • 1/2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
    • cca 250 ml kuřecího vývaru (viz Chytré rady navíc)

Příprava jídla

1 Troubu zahřejte na 175 °C. Dlouhým nožem odřízněte vršek z dýně a uschovejte ho. Dýni vydlabejte tak, aby zůstala jen dužina. Vymažte ji olejem, osolte a opepřete. Dýni i víčko položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 25 minut. Pak dejte ,pokličku‘ stranou a nechte ji zcela vychladnout. Dýni v troubě otočte vzhůru nohama a pečte ještě asi 25 minut, aby dužina byla měkká, ale ještě pevná. Pak dýni nechte vychladnout na mřížce.

2 Půl lžíce másla rozpusťte v hrnci. Přidejte klobásky a opékejte je za stálého míchání dohněda; trvá to asi 7 minut. Přidejte zbývající máslo, jarní cibulky, brambory, mrkev, pórek a celer. Opékejte doměkka asi 12 minut, občas zamíchejte. Přisypte hrášek a houby a nakonec vmíchejte mouku a asi 2 minuty opékejte.

3 Mírně ztlumte oheň, vlijte mléko a 5 minut zvolna povařte. Přidejte fazole, šalvěj, tymián, vývar a 125 ml vody. Přiveďte k varu a asi 20 minut vařte dohusta.

4 Zahřejte troubu na 175 °C. Směs přelijte do dýně a dejte péct, aby tykev doměkla. Ozdobte víčkem a podávejte.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Vývar 15 minut vařte s 1 bobkovým listem, snítkou tymiánu, 1 rozpůlenou cibulí a 1/2 lžičky celého pepře; pak přeceďte.
  • Různé druhy dýní se liší poměrem dužiny a semen. Pokud vám nějaká náplň zbude, podávejte ji samotnou s chlebem. Můžete také naplnit víc malých (jedlých!) tykví.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

Dýňová polévka s chilli

Sladkoostrá dýňová semínka

Omeleta s dýní, šalvějí a sýrem

24 úžasných dýňových receptů

Přidat komentář