Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný páj s drobenkou

Drobenka z ovesných vloček a přírodního cukru je zajímavou obměnou známé klasiky.

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Americká

Ingredience

    • 190 g hladké mouky + další na poprášení
    • 125 g másla, vychlazeného a nasekaného
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 1,3 kg pevných červených jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
    • 100 g krupicového cukru
    • 100 g rozinek sultánek, propláchnutých
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého nového koření
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce másla, rozpuštěného

    NA DROBENKU

    • 80 g másla
    • 80 g přírodního cukru
    • 100 g ovesných vloček

Příprava jídla

V kuchyňském robotu několika pulzy rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte – těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Pokud ne, přilijte ještě trochu vody, ale mixujte opravdu jen krátce, jinak by těsto bylo tvrdé. Těsto vysypte na arch potravinářské fólie a vytvarujte z něj kolo o síle 2,5 cm. Zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (Lze nechat v chladničce až 3 dny nebo i zmrazit, a to na dobu 2 měsíců.)

Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte je se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C.

Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na kolo o průměru 28 cm. Opatrně ho pomocí válečku přeneste do dortové formy o průměru 24 cm a těstem vyložte i stěny formy.

Rozprostřete na těsto náplň, pokapejte ji máslem a posypte drobenkou. Zakryté alobalem pečte 30 minut. Sejměte alobal a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Ostružinový mřížkový páj

Pekanový páj

Švestkový páj

Klasický jablečný páj

Tradiční americké koláče

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

30 podzimních jablečných sladkostí

reklama

Přidat komentář