Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkový páj

Kombinace šťavnatých švestek s fíkovým džemem je naprosto božská.
Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení Pečení: 35 minut
P
Koláč Americká

Ingredience

    • 190 g hladké mouky
    • 2 lžičky krystalového cukru
    • špetka soli
    • 115 g másla, chlazeného a nasekaného
    • 1 velké vejce

    NA NÁPLŇ
    • 70 g fíkového džemu
    • 500 g švestek, odpeckovaných a na čtvrtky
    • špetka mletého hřebíčku (lze vynechat)
    • 1 vejce na potření
    • 3 lžíce hrubého přírodního cukru

Příprava jídla

1

Rozmixujte mouku, cukr, máslo a sůl na drobenku. Rozšlehejte v misce vejce s 1 lžící ledové vody, vlijte do robotu a jedním či dvěma pulzy promíchejte. Vyklopte, vytvarujte placku a zabalenou ji dejte chladit na hodinu do lednice.

2

Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto rozválejte na pečicím papíře na kolo o průměru 30 cm a přeneste ho i s papírem na plech. Pomažte jej fíkovým džemem, ale nechte 4 cm od kraje volné. Na džem rozložte švestky promíchané s hřebíčkem a 2 lžícemi cukru. Přehrňte těsto přes náplň, mírně přitlačte, aby se záhyby slepily, potřete rozšlehaným vejcem a poprašte zbývajícím cukrem.

3 Pečte zhruba 35 minut. Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou.

PEČENÍ BEZ FORMY
Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný páj s drobenkou

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Klasický jablečný páj

Ostružinový mřížkový páj

Pekanový páj

Tradiční americké koláče

20x švestky nasladko

30x recepty z báječného podzimního ovoce

Přidat komentář