Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškovo-jablečný páj

Babiččina klasika

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Česká

Ingredience

    • 200 g másla, vychlazeného a na kousky + na formu
    • 400 g hladké mouky + 1 lžíce do ořechů  
    • 75 g moučkového cukru + na poprášení

    NA NÁPLŇ

    • 4 hrušky, oloupané, bez jádřinců a na kostičky (o hraně cca 2 cm)
    • 4 jablka Granny Smith, oloupaná, bez jádřinců a na kostičky
    • šťáva ze 2 citronů
    • 55 g krupicového cukru
    • 2 lžíce oříškového likéru (např. Frangelico)
    • 1,5 lžičky mleté skořice
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1 vanilkový lusk, vyškrábnutá dřeň  
    • 1 lžíce škrobu

     NA DOKONČENÍ

    • 110 g lískových oříšků, opražených a zbavených slupky
    • 1 lžíce hnědého cukru
    • 1 vejce, prošlehané se lžící mléka

Příprava jídla

1 Do robotu dejte máslo, mouku a cukr a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Nechte robot zapnutý, pomalu přilijte 60ml ledové vody a počkejte, až se zformuje těsto. Vyjměte ho z robotu, splácejte rukama do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2 Na náplň dejte do hrnce hrušky, jablka citronovou šťávu, cukr, likér, skořici, zázvor a vanilkovou dřeň, přilijte trochu vody a dejte vařit na střední plamen. Vařte asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nechte zchladnout, odeberte z ní část tekutiny, rozmíchejte v ní škrob a směs vmíchejte zpět do náplně.

3 Troubu předehřejte na 200 °C a máslem vymažte formu o průměru 20cm. Vyjměte těsto z lednice, odkrojte čtvrtinu a tu vraťte zpět do lednice. Zbylé těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a vyložte jím dno i strany připravené formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 10–15 minut do mrazáku. Vyndejte, vyložte pečicím papírem, vsypte fazole a dejte na 20 minut péct.

4 Mezitím v robotu rozmixujte ořechy na středně hrubo a poté je smíchejte s hnědým cukrem a lžící mouky.

5 Z korpusu odstraňte papír s fazolemi a na dno rozprostřete ořechovou směs (případně i trochu strouhanky – zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta). Pak naneste náplň. Zbylé těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm, rozkrájejte na proužky cca 20 cm dlouhé a vytvořte z nich na koláči mřížku. Okraje potřete vodou a přitiskněte k předpečenému těstu. Potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a pečte 20–25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, vyjměte z formy a pocukrujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snový koláč s ostružinami

Taštičky do ruky

Koláč s blumami a tvarohem

Tartletky s blumami a mandlemi

Škola pečení pro začátečníky: naučte se křehké těsto

Jablečno-karamelový trifle

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Přidat komentář