Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Stániny čedarové sušenky

„Z té spousty cukroví, která se na mě před Vánocemi valí z okolí, jsem přeslazená ještě dřív, než vůbec stihnu začít péct. A tak jsem si loni řekla, že raději upeču dobré sýrové sušenky. Zalovila jsem na internetu a po chvíli přebírání jsem vyloupla tenhle čedarový poklad. Parmazánové sušenky jsou dobré, ale tyhle jsou ještě lepší!“ říká redaktorka Stáňa Moravcová.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
47 (hlasů)
Doba přípravy: Do 30 minut
+ alespoň 30 minut na chlazení
PT10M
Pečení 0:10
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 220 g hladké mouky
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
    • 170 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
    • 225 g nastrouhaného vyzrálého čedaru, nejlépe pravého (světlého)
    • 3/4 lžičky mletého růžového pepře
    • 3 lžíce studené vody
    • pekanové ořechy (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Mouku smíchejte s kypřicím práškem a v robotu, příborovým nožem či přinejhorším rukama ji zpracujte s máslem na hrubou drobenku. Přidejte sýr a pepř, dopřejte směsi 6–8 pulzů v robotu, nebo ji zpracovávejte tak dlouho, aby se promíchala. Pak postupně přidávejte vodu a zpracovávejte – jen do té doby, než těsto utvoří kouli.

Z těsta odměřujte co nejrovnější lžíce na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zplošťujte dnem skleničky. Doprostřed lehce vmáčkněte půlku pekanu a pečte 12 minut při 200 °C. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Ořechy pokapejte olejem a dejte je do pánve, na středním plameni je 6–7 minut opékejte, aby lehce zhnědly. Přendejte je na papírové utěrky a lehce posolte. Nechte vychladnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Maruščiny suchárky

Daniny rohlíčky Touha

Milčiny macešky

Darinčino vinné cukroví

Nikolina nepečená roláda

Pavliny žloutkové čtverečky

Zuzčiny medové řezy

Šárčiny pařížské rohlíčky

Naše nejoblíbenější cukroví

Slané pečení: 10 receptů na party hity

40x vánoční cukroví

Přidat komentář