Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ditiny opilé řízky

Křehký a pikantní řízek je nejlepší s omáčkou ze žampionů, tymiánu a vína se šťouchanými bramborami.
Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do hodiny
Smažení: 15 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 4 plátky hovězího roštěnce
    • 4 stroužky česneku, prolisované
    • sůl
    • hladká mouka na obalení
    • 3 vejce
    • 200 g tvrdého sýra, velmi jemně nastrouhaného
    • strouhanka na obalení
    • olej na smažení
    • 12 středních brambor, varný typ B
    • lžíce másla
    • jarní cibulka nebo pažitka, najemno nakrájená


    • N A OMÁČKU

    • lžíce másla
    • 1 menší cibulka, najemno pokrájená
    • 4 střední žampiony, oloupané a nakrájené na plátky
    • ½ lžičky sušeného tymiánu
    • 100 ml červeného vína
    • 3 lžíce rajčatového pyré

Příprava jídla

1 Roštěnky naklepejte hodně natenko, potřete česnekem a trošku osolte. Začněte obalovat. Buď podobně jako klasický řízek, tedy v hladké mouce a pak ve vajíčkách smíchaných se sýrema nakonec ve strouhance, anebo v několika vrstvách: v hladké mouce, vajíčkách, strouhance, pak v sýru, pak znovu ve vajíčkách a znovu ve strouhance. Rozpalte olej a začněte smažit. Během smažení řízky nejméně dvakrát obraťte. Osmažené řízky odkládejte na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk ze smažení.

2 Na omáčku na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte tenké plátky žampionů a tymián, poduste – až se odpaří voda, zalijte červeným vínem, nechte chvíli vařit a nakonec zahustěte rajčatovým pyré.

3 Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do vyhřáté kovové misky, na jejíž dno dáte čerstvé máslo, trochu soli a cibulku nebo velkou hrst nasekané pažitky. Rozšťouchejte a podávejte s řízkem a omáčkou.

Něco navíc:
Opilé řízky můžete klidně udělat i ze svíčkové – maso ale tolik nenaklepávejte. Omáčka se servíruje na řízek přímo na stole, šťouchané brambory si dává každý sám.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!

Přidat komentář