Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky

Šéfkuchaři luxusních restaurací se odvracejí od ,nudných‘ mas a pracují se zajímavými kousky plnými chuti, jako je třeba kližka. Její maso dobře přejímá chutě a při správné přípravě se rozplývá v ústech
Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 10 minut
Vaření: 2,5 hodiny
Pečení: 20 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 2 lžíce sádla
    • 100 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 mrkve, nakrájené šikmo na plátky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
    • 1 kg hovězí kližky, nakrájené na větší kostky
    • 2 lžíce hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 400 ml piva Guinness
    • 350 ml hovězího vývaru
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 2 lžičky třtinového cukru
    • 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře a 8 kuliček nového koření

    NA KNEDLÍČKY
    • 100 g toustového chleba
    • 100 g hladké mouky + další na poprášení
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
    • 140 g másla, nasekaného
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 1 vejce, lehce prošlehané

Příprava jídla

1 V hrnci na 1 lžíci sádla opékejte slaninu asi 4 minuty dozlatova, přidejte cibuli a míchejte ještě další 2–3 minuty. Pak přidejte mrkev a celer a opékejte ještě 1 minutu. Zeleninu se slaninou vyjměte a dejte stranou.


2

Maso osolte a opepřete a obalte v hladké mouce. V uvolněném hrnci rozehřejte zbylé sádlo a opečte na něm po částech maso dohněda. K masu vraťte do hrnce zeleninu se slaninou, zalijte pivem a vývarem a přidejte zbývající přísady. Přiveďte k varu, ztlumte a přiklopené za občasného míchání duste asi 2,5 hodiny, až je maso měkké.

3 Mezitím si připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, hořčici a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete a přidejte petrželku a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky o velikosti vlašského ořechu.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku dejte maso s omáčkou a navrch naklaďte knedlíčky. Pečte asi 20 minut, až jsou knedlíčky hotové. Podávejte s pivem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušené hovězí po italsku

Komentáře

Obrazek uzivatele
vynikajúce

Přidat komentář