Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Staročeské medové perníky

Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací. 

Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: na 2 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Pečení 0:10
Česká

Ingredience

    • 300 g žitné mouky + na podsypání
    • 150 g moučkového cukru
    • 120 g tekutého medu
    • 1–2 vejce (podle velikosti)
    • 1 lžíce perníkového koření nebo tlučeného anýzu, hřebíčku, skořice
    • špetka nastrouhané kůry z biocitronu a biopomeranče
    • 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1 sáček kypřicího prášku do perníku
    • 1 prošlehané vejce na potření perníčků
    • 1 prošlehaný bílek utřený se 125 g prosátého moučkového cukru na polevu

Příprava jídla

1 V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto. To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné. Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.

Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary. Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova. Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.

NĚCO NAVÍC

Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.

PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM

  • Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
  • Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
  • Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohový mazanec

Šlehačkový beránek

Mandlové minimazance

Velikonoční zajíček

14x perníčky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den.
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Kláro,
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.

Mějte se krásně, redakce Apetitu

Přidat komentář