Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opékaná vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné 6 x 0,5 kg vánoček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 24589 kcal
Bílkoviny 615 g
Sacharidy 2789 g
Tuky 1161 g
Vláknina 227 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánočku připravuje tým šéfcukráře Tomáše Dražského v prosinci každoročně, a hosté Four Seasons ji dokonce dostávají jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 1,5 kg
mléko 620 ml
o pokojové teplotě
máslo 620 g
čerstvé, rozpuštěné
sůl 1 ČL
pouze nastrouhaná kůra
pouze nastrouhaná kůra
vejce 1 ks
na potření
mandle 200 g
rozinky 400 g
Na namáčení a opékání
vejce 6 ks
celá
pomerančový likér 100 ml
Grand Marnier
vanilka 1 špetka
mletá
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
na opékání
Na ozdobení
jedlé květy
kandované fialkové květy
K podávání
zmrzlina
oblíbená příchuť

Postup

1

Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.

2

Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a o­zdobte mandlemi. Nechte po­dle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.

3

Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.

Tipy Tomáše Dražského

O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.
Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

04.09.2007 13:15
Recept se nachází v č.12/05, str.30

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč