Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5039 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 523 g
Tuky 249 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Snídani na Štědrý den si bez kynuté vánočky od mojí maminky neumím představit. Nejraději ji mám štědře namazanou máslem a trochou domácího džemu. Zapíjím kakaem,“ říká o nejoblíbenější části Štědrého dne šéfredaktorka Lucka Králová. I proto je nadýchaná vánočka podle jejího rodinného receptu stálicí v našem vánočním menu. 

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 250 ml
+ na pocukrování
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
máslo 120 g
rozpuštěné
sůl 1 špetka
anýz 1 špetka
mletý
jemně nastrouhaná z 1 citronu
dřeň vyškrábnutá, nebo 1 balíček vanilkového cukru
předem namočené v rumu tuzemáku, scezené
mandle plátky 50 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte po lžíci cukru a hladké mouky a nechte vzejít kvásek.

2

Obě mouky prosejte do mísy spolu s moučkovým cukrem. Vlijte žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a mléko (podle savosti mouky). Přidejte špetku soli, anýz, citronovou kůru, vanilku a rozinky a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte při pokojové teplotě nakynout na dvojnásobek objemu.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a uválejte prameny. 

4

Nejdříve spleťte cop ze 4 pramenů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Potom spleťte cop ze 3 pramenů, položte na základ na plechu a opět lehce zploštěte. Navrch dejte poslední cop spletený ze 2 stočených pramenů, které lehce vytáhněte do délky a konce podsuňte pod vánočku.

5

Vánočku nechte na plechu znovu vykynout pod čistou utěrkou. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a na krajích a uprostřed propíchněte špejlemi, aby při pečení hezky držela tvar.

6

Pečte nejprve 10 minut na 180 °C, pak stáhněte teplotu v troubě na 150–160 °C a dopékejte asi 40 minut dozlatova. Pokud vánočka v průběhu pečení rychle tmavne, můžete ji přikrýt alobalem.

7

Těsně před dopečením vánočku zbavte špejlí, hotovou vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout, po vychladnutí pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč