Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT10M
Vaření 0:10
Česká

Ingredience

    • 900 g brambor (varný typ C)
    • 150 g hrubé mouky
    • 100 g modrého máku, nemletého
    • 80 g krupice
    • 2 vejce
    • sůl
    • máslo na prokládání
    • 250 g švestkových povidel, případně i vypeckované čerstvé švestky, jsou-li právě v sezoně (pak budete potřebovat o dost méně povidel)
    • rum tuzemák podle chuti
    • 200–300 g zakysané smetany

Příprava jídla

1 Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Sceďte a nechte vychladnout.

2 Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.

3 Z těsta vytvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla.

4 Mezitím prohřejte povidla se švestkami v nepřilnavém rendlíku, podle potřeby je nařeďte vodou a podle chuti ochuťte rumem. Podávejte k šiškám a doplňte zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Šišky jsou skvělé také naslano s opečenou slaninou a prohřátou zakysanou smetanou, ale i s kysaným zelím a ohřátým uzeným masem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí slané tyčky

Hrnkový mramorovaný makovec

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

16x povidla a co s nimi!

22 sladkých makových receptů

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
OD uvedenia tohto receptu v Apetite uz nerobievam zdlhave slivkove gule,ziadne mletie maku... Toto je najlepsi recept na makove sulance,dokonca kvoli nemu mrazim slivky,aby sme si ho mohli vychutnat i v zime.Sulance su hotove raz dva,so zohriatymi slivkami chutia ako slivkove gule a maslo im dodava nadhernu kremovu aromu. Vyborne nielen pre deti!

Přidat komentář