Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí tikka masála

V Indii se jí rukama (pravou!). A vždy se servírují chlebové placky.

Vydání: 2012/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Vaření 0:45
Kuře Britská

Ingredience

    • 1 lžička červeného chilli koření kashmiri
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 800 g kuřecích prsou, na kousky
    • rozpuštěné máslo nebo olivový olej na pokapání
    • sůl

    NA MARINÁDU

    • 250 ml hustého bílého jogurtu, přes noc odkapaného v cedníku
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce zázvorové pasty
    • 1 lžíce česnekové pasty
    • 1 lžička červeného chilli koření
    • kashmiri
    • 1 lžička koření garam masála
    • 2 lžíce hořčicového oleje

    CIBULOVORAJČATOVÁ MASÁLA

    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1/2 lžičky celého římského kmínu
    • 3 střední cibule, nakrájené nadrobno
    • 7–8 stroužků česneku, nasekaných
    • 1 lžička zázvorové pasty
    • 1 lžička česnekové pasty
    • 1/2 lžičky drceného římského kmínu
    • 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
    • 4 rajčata, nakrájená

    NA OMÁČKU

    • 2 lžíce másla
    • 1 lžička zázvorové pasty
    • 1 lžička česnekové pasty
    • 70 ml rajčatového pyré
    • 1 lžička červeného chilli koření kashmiri
    • 1/2 lžičky koření garam masála
    • 2 lžíce nasekaných lístků koriandru
    • 1 lžička sušených listů pískavice řecké seno, opražených a nadrcených
    • 75 ml smetany ke šlehání
    • 2,5cm kousek zázvoru, nakrájený na proužky

Příprava jídla

1 Smíchejte dohromady chilli koření, citronovou šťávu a špetku soli. Kuře potřete směsí a nechte ho půl hodiny odležet. Mezitím smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak do ní vložte kousky kuřete. Nechte marinovat aspoň 3 hodiny. Dřevěné špejle namočte do vody.

2 Předehřejte troubu na 200 °C. Napíchejte jednotlivé kousky kuřete na špejle, pokapejte je máslem nebo olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

3 Mezitím připravte cibulovorajčatovou masálu. Rozehřejte olej v pánvi, přidejte celá semínka římského kmínu a opékejte je. Když začnou měnit barvu, přidejte cibuli a osmahněte ji na mírném plameni dozlatova. Pak přidejte česnek, po chvilce vmíchejte česnekovou i zázvorovou pastu a nechte ji rozvonět. Přisypte drcený římský kmín, mletý koriandr, promíchejte, přidejte rajčata a vařte na mírném plameni asi 20 minut, až rajčata změknou a ze směsi začne vystupovat na povrch olej. Osolte. Sejměte z ohně a dejte stranou.

4 Na omáčku rozpusťte v pánvi máslo, přidejte pastu ze zázvoru a česneku, rajčatové pyré a asi 2 minuty vařte. Vmíchejte půl hrnku vody a 3 minuty vařte. Přidejte hotové kuře, cibulovorajčatovou masálu a nechte pobublávat, dokud omáčka nezhoustne. Dosolte, přidejte chilli koření, garam masálu a polovinu koriandrových lístků. Promíchejte a ještě 2 minuty vařte. Vmíchejte pískavici řecké seno a smetanu. Podávejte horké, ozdobené koriandrem a proužky zázvoru.

 

Britská tikka masála

Přestože chicken tikka masalu najdete snad v každé indické restauraci po celém světě, nejde o národní pokrm Indie, ale Velké Británie (o tikka masále to prohlásil bývalý ministr zahraničí Robin Cook). Chicken tikka masala se skládá z kuřecího masa (tikka) marinovaného v koření a jogurtu, pečeného v peci tandoor, a omáčky masála, ve které jsou většinou rajčata a smetana nebo kokosové mléko. O původu tohoto jídla se traduje hned několik historek, naše oblíbená je o pákistánském kuchaři jménem Ali Ahmed Aslam, který vlastnil restauraci v Glasgow a kuřecí tikka masálu vynalezl poté, co jednomu z hostů připadalo obyčejné kuřecí tikka suché.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřové vindaloo

Kuřecí madrás

Korma & krevety

,Jungle‘ kari pasta

Přidat komentář