Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kysané zelí s jablky a slaninou

Ochucená verze dušeného zelí se hodí k vepřovému masu, huse či kachně, ale dá se jíst i samostatně jako salát

Vydání: 2013/2
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: pro 6 - 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
PT20M
Příprava 0:20
Salát Středoevropská

Ingredience

    • 120 g uzené slaniny, nakrájené na plátky
    • 2 jablka, oloupaná, zbavená jádřince a nastrouhaná
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
    • 1 lžička mletého kmínu
    • 750 ml cideru nebo jablečného moštu či džusu
    • 75 ml bílého vinného octa
    • 1 kg kysaného zelí, scezeného
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Slaninu vložte do velkého těžkého rendlíku vhodného do trouby, ke kterému máte i poklici. Zahřívejte na středním ohni, aby slanina pustila většinu tuku, asi 5 minut; podle potřeby obracejte. V kastrolu ponechte jen lžíci tuku, zbývající odeberte.

2 Slaninu nakrájejte nahrubo a odložte. Do rendlíku vložte jablka, cibuli, česnek a kmín a stáhněte oheň na mírný. Přiklopte, ale nechte pokličku našikmo, a opékejte, aby cibule změkla, asi 5 minut.

3 Odklopte, vmíchejte cider a ocet, zvyšte oheň a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla na sirupovitou konzistenci.

4 Ztlumte oheň na mírný. Vmíchejte zelí a slaninu. Přiklopte a 10 minut vařte, aby se zelí prohřálo a změklo. Podle chuti osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC

  • Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelí kvašené ve sklenici

Opékaný sendvič s kysaným zelím

Jitrničky s lepenicí

Masové koule & brambory v kysaném zelí

Kakaové muffiny s kysaným zelím

Brambory a zelí, živobytí celý

Přidat komentář