Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Snadné a extradobré

Vydání: 2013/3
Autor:
Hodnocení:
29 (hlasů)
Počet porcí: na 6 - 8 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Italská

Ingredience

    • 180 g hladké mouky
    • 60 g moučkového cukru
    • 2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno
    • 90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
    • 1 vejce, bílek a žloutek zvlášť

    NA NÁPLŇ

    • 300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce
    • 250 g mascarpone
    • 1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení
    • 150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané
    • šťáva a kůra z 1 pomeranče

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

2 Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

3 Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medové semifreddo v griliášové oplatce

Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Oříšková bomba (zucotto)

Torrone s pistáciemi

Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Skvělý koláč! Jen se po něm zaprášilo. Pekla jsem bez fazolí, jen s propíchaným dnem vidličkou. Maliny jsme zrovna neměli, použili jsme kousky meruněk. Famózní koláč. Navíc hodně jednoduchý.
Obrazek uzivatele
vynikající, pekla jsem s jahodami, dokonalý dezert pro každou příležitost!

Přidat komentář