Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře naplacato na muškátu

Kdo nezkusil, neuvěří... Kuře naplacato má úplně jinou chuť než kuře upečené běžným způsobem. Marinádu lze libovolně obměňovat – můžete do ní přidat bylinky, které zrovna máte po ruce, přisypat trochu citronové kůry nebo další oblíbené koření. Ale nikdy nic z pytlíku – to byste šéfa naštvali!

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT50M
Kuře Středomořská

Ingredience

    • 1 masité kuře (cca 2,5 kg)

    NA MARINÁDU

    • 4 lžíce olivového oleje
    • 2–3 velké snítky rozmarýnu
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
    • 1 lžíce hrubozrnné mořské soli
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžička čerstvě mletého pepře

Příprava jídla



1 Nejdřív připravte marinádu. Nasekejte rozmarýn a česnek a přesuňte do misky. Promíchejte s ostatními surovinami na marinádu.

2 Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Nožem odřízněte páteř – řez veďte po obou stranách páteře.

3 Páteř vyjměte, kuře rukama roztlačte naplocho a postupně z něj odstraňte všechny kosti a kůstky. Pomocí špikovacího nože nařízněte maso podél kosti a kost vyjměte. Kosti ponechte pouze ve stehnech a křídlech.

4 Kuře naplacato neboli ‚na motýlka‘ má rovnoměrný tvar a je na všech místech víceméně stejně silné. Nyní celé kuře potřete marinádou a nechte aspoň 2 hodiny odležet v chladu. Myslete však na to, že před grilováním musí dojít pokojové teploty.

NĚCO NAVÍC Kuře můžete vykostit a marinovat i 24 hodin předem. Potřete ho marinádou, dejte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a uložte do chladu.



1 Kuře položte na gril nejprve kůží nahoru a zatižte ho litinovou pánví nebo cihlami (viz Co budete potřebovat). Přikryjte poklopem a 20–30 minut grilujte.

2 Sejměte závaží, kuře obraťte, opět zatižte a opékejte ještě 20 minut, aby bylo zlaté a propečené (z masa by po vpichu měla vytékat čirá šťáva). Před podáváním nechte pár minut odpočinout.

TRIKY OD MISTRA

Co budete potřebovat:

Ostrý menší nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou. Díky němu snáz oddělíte maso od kostí. Páteř z kuřete také snadno odstraníte pomocí nůžek na drůbež.

Gril s poklopem Maso, které se opéká delší dobu, je lepší grilovat na grilu s víkem (např. gril Weber Master-Touch). Horký vzduch se tak dostane i nad maso a to se pak stejnoměrně propeče.

Těžkou litinovou pánev na zatížení kuřete (s ohnivzdornými uchy). Pokud nic podobného nemáte, zabalte do alobalu dvě cihly a vložte jedo alobalového tácku – efekt bude stejný.

Kleště jsou nutnou výbavou. Na kuře by měly být co nejširší, abyste ho do nich pohodlně uchopili a nepoškodili.

Teploměr na maso není sice nezbytný, ale hodí se. Vnitřní teplota správně propečeného kuřete jev nejsilnějším místě na stehně 75°C. Teploměr by se přitom neměl dotýkat kosti.

Rozehřívací kolo:

NEPŘÍMÝ ŽÁR Maso, které si žádá delší grilování, opékejte pod poklopem na tzv. nepřímém žáru, jinak hrozí, že bude zvenku spálené a uvnitř syrové. Rozpálené brikety rozhrňte do stran a maso na rošt položte tak, aby nebylo přímo nad horkým uhlím. Když přiklopíte víko, teplo bude stoupat nahoru a maso se bude ohřívat rovnoměrně ze všech stran jako v horkovzdušné troubě.

PŘÍMÝ ŽÁR Suroviny hotové do 20 minut můžete péct přímo nad uhlíky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

28x pečené kuře

Přidat komentář