Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami

Svoji první piškotovou roládu upekla naše bývalá editorka Šárka už v devíti letech! Takže pokud máte v tomhle směru mezery, nenechte se zahanbit. Krém s čokoládou je fantastický, ale klidně můžete roládu naplnit jenom oslazenou šlehačkou s jahodami.

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: Na 1 roládu
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 4 vejce, bílky a žloutky odděleně
    • 4 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 4 lžíce polohrubé mouky


    NA NÁPLŇ

     

    • 100 g bílé čokolády
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 400 g čerstvých jahod
    • moučkový cukr na poprášení

     

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C a plech potáhněte pečicím papírem. Žloutky prošlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny; trvá to asi 5 minut. Pak důkladně opláchněte metly a vyšlehejte dotuha sníh – když misku obrátíte vzhůru nohama, sníh z ní nevypadne. Pak do žloutkové směsi střídavě vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků; se sněhem pracujte velmi opatrně, aby neklesl. Těsto pak rozetřete na připravený pečicí papír, pracujte rychle, ale stále opatrně. Vložte do trouby a pečte asi 7–10 minut do světle zlatavé barvy. Roládu raději vytáhněte o pár minut dřív než později – když se přepeče, jde špatně rolovat.

2 Roládu ihned po vytažení z trouby překlopte na čistou utěrku, stáhněte z ní pečicí papír a zarolujte od delší strany do utěrky. Nechte vychladnout.

3 Mezitím připravte krém. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přilijte smetanu a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Nechte v lednici vychladit (několik hodin, klidně i přes noc) a pak vyšlehejte na nadýchaný krém (podle chuti můžete dosladit). Jahody opláchněte, osušte a nakrájejte na plátky.

4 Roládu opatrně vybalte z utěrky, potřete krémem, poklaďte jahodami a zpátky zarolujte. Poprašte moučkovým cukrem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

Panna cotta s balzamikovými jahodami

Minipavlova s jahodovou šlehačkou

Piškotové dezerty

30x božské jahody, které si zamilujete

Komentáře

Obrazek uzivatele
Roláda je výborná, jen té bílé čokolády stačí polovina, jinak je krém moc sladký.
Obrazek uzivatele
Trochu jsem se obávala,jak dopadne piskot bez vážení surovin, ale riskla jsem to ...a s úspěchem. Těsto krásně vyběhlo a bylo nadýchané i po zatížení hutnou tvarohovou náplní (čokoládu moc nemusím). Doporučuji a ukládám si do kuchařky.
Obrazek uzivatele
Výborné těsto!

Přidat komentář