Spaghetti carbonara

Svou cestu k těstovinám s hedvábnou omáčkou a kousky šťavnaté slaniny si musíte projít sami. Rádi vám ale vyznačíme trasu.

Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.07921
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    • 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
    • 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
    • 50 g parmazánu
    • 3 velká vejce
    • 350 g kvalitních špaget
    • 2 baculaté stroužky česneku, oloupané
    • 50 g másla
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • na dochucení

Příprava jídla

 

1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.

2. Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

3. Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.

4. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.

5. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.

6. Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.

Kolik a jaké
Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.

 

 

Související

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.52
Obrazek uzivatele
Po návratu z víkendu v Římě jsme se pustili se synem do této jednoduché, ale výborné italské speciality. Přivezený pravý pecorino romano je jednou z těch důležitých surovin, které zajistí tu správnou chuť - moc jsme si pochutnali a do římské verze chyběl jen kousíček - no přece prostředí domácí trattorie s posezením na jarní ulici ...
Obrazek uzivatele
Teď jsem viděl v TV toto vařit Jamieho Olivera. Ještě na tu slaninu naházel mladé cukety (tak 20cm) nakrájené na čtvrtky podélně a pak našikmo. Připomínalo to penne (pravda, on dělal penne, ne špagety). Jinak stejné. A připadá mi, že ta zeleninka to nezkazí - naopak, je to barevnější. Na pohled i chuťově. V Itálii jsem nebyl, doma jsem to ještě nedělal. Ale v "italské" restauraci mnohokrát. Carbonara je dobrota! :)))
Obrazek uzivatele
Kopírované recepty mě docela mrzí... chápu že je jich omezené množství a není z čeho brát donekonečna... ale i se stejnou fotografií? Když už, tak s přiznaným autorstvím, ne? http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara

Přidat komentář