Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronovo-cizrnový koláč

Překvapení: z cizrny se dá také péct, a to i nasladko! Rozmixovaná luštěnina je totiž hutná a hladká, dobře se tvaruje a chuťově je natolik neutrální, že s ní můžete zacházet jako se sladkým těstem.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT55M
Pečení 0:55
Koláč

Ingredience

    • 500 g vařené nebo konzervované cizrny
    • 4 vejce
    • 250 g krupicového cukru
    • ½ lžičky kypřicího prášku
    • strouhanou kůru ze 2 citronů; polovinu smíchejte s krupicovým cukrem
    • šťávu z 1 citronu
    • tuk na vymazání formy

Příprava jídla

1. Cizrnu rozmixujte na hladkou kaši a v míse ji spojte s ostatními surovinami kromě tuku, citronové šťávy a kůry smíchané s cukrem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

2. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte pečicího papírem. Přesuňte do ní těsto a povrch uhlaďte. Pečte tři čtvrtě hodiny; potom špejlí otestujte, jestli už je těsto propečené. Můžete použít i menší formičky, jen počítejte s tím, že se doba pečení může až o polovinu zkrátit.

3. Formu vyjměte a nechte ji na mřížce trochu vychladnout. Ještě zatepla ale těsto zakapejte citronovou šťávou – krásně se vsákne a dodá mu báječnou chuť. Koláč pak už jen posypte cukrem smíchaným s citronovou kůrou. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cizrnový hummus

Středomořský cizrnový salát

Dušená cizrna s uzeným

Komentáře

Obrazek uzivatele
Poprvé od doby, kdy kupuji Apetit a nadšeně zkouším nové recepty, jsem pekla moučník pro slepice. Koláč chutnal jako přeslazená, zapečená hrachová kaše a nikdo z rodiny nedokázal svůj kousek pozřít.
Obrazek uzivatele
Tak s tímto souhlasím, ještě že naši mají slepice - jinak by to končilo v koši. A myslím si, že i ti bezdomovci, co vyjídají popelnice, by to tam pěkně šoupli zpátky.
Obrazek uzivatele
nám to vcelku dobře. Nic slavnostního, prostě buchta k snídani.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.89
Obrazek uzivatele
zdravím, tak jsem zkoušela upéct tento koláč, ale výsledek je dost podivný. Asi bych příště umixovanou cizrnu smíchala tak půl na půl s moukou, aby výsledná hmota víc připomínala těsto. Taky tolik cukru navrchu být určitě nemusí, spíš by se hodilo nějaký dát do toho těsta, které je jinak bez chuti. Jinak přeju hodně štěstí všem kdo se do tohoto koláče pustí, snad se jim povede líp než mě :)
Obrazek uzivatele
díky za ty komentáře. V neděli jsme pozvaní na návštěvu ke známým a slíbili jsme, že přineseme něco sladkého. Chtěla jsem vyzkoušet právě tento recept, ale po přečtení komentářů už jsem od tohoto koláče upustila... nevím, jestli ho vůbec někdy zkusím
Obrazek uzivatele
Ani s jedním z komentářů nesouhlasím. Osobně jsem recept pochopila tak, že ten cukr je všechen do těsta a citrónovou kůru smíchám pouze zhruba se lžící cukru. Moučník je to skvělý a vhodný hlavně do horkých letních dnů kdy osvěží.
Obrazek uzivatele
Měla jsem pochybnosti po přečtení některých komentářů. Za mě VÝBORNÁ, svěží buchta. Použila jsem konzervovanou cizrnu (400 g) a 3 vejce. Zbyla mi šťáva z půlky limetky, přidala jsem ji do těsta. Všeobecně méně sladím. Zvolila jsem asi 100 g třtinového cukru. Půlku uvedeného množství citrónové kůry jsem dala do těsta, půlku se lžičkou cukru na povrch upečeného koláče. VÝBORNÉ. I mužský se oblizoval.

Přidat komentář