Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládová buchta se švestkami

Další recept z rodu ‚vždycky se povede‘! Těsto je mimořádně přizpůsobivé – místo rýžového nebo sójového mléka můžete použít jablečný mošt; kakao, čokoládu i švestky lze zase nahradit kousky jablek, rozinkami a skořicí. A péct se dá v jakékoli formě. Co víc si přát?

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 200 g hladké celozrnné špaldové mouky + trochu hrubé nebo krupice na vysypání formy
    • 1 lžíci vinného kamene
    • špetku mořské soli
    • 3 lžíce kakaa Fair Trade nebo 2 lžíce karobu (sladidlo ze semen takzvaného svatojánského chleba, v bioprodejnách)
    • 100 g hořké čokolády Fair Trade, nasekané
    • 100 g nesířených sušených švestek
    • ¼ sklenky sezamového nebo slunečnicového oleje lisovaného
    • za studena + trochu na vymazání formy
    • ¼ skleničky javorového sirupu
    • 1 sklenici rýžového či sójového mléka

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160 ˚C, horkovzdušnou na 140 ˚C. V míse smíchejte všechny suché přísady. Švestky pokrájejte a přidejte k moučné směsi.

2. Olej rozmixujte s javorovým sirupem a mlékem. Postupně přilévejte k moučné směsi, abyste získali husté, ale tekuté těsto. Formu nebo formičky vymažte olejem a vysypte moukou.

3. Vlijte těsto a pečte půl hodiny; pak vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je už propečené.

Kámen do pečiva
Vinný kámen vzniká vysrážením během kvašení a zrání vína a má vynikající kypřicí účinky. Na rozdíl od prášku do pečiva neobsahuje fosfáty.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špaldové halušky se zelím a špekem

Bulgurový salát s tofunézou

Polévka z červené čočky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.75
Obrazek uzivatele
Přátelé, opravdu je nutné suroviny vyhraňovat tak, aby nebyly mimo větší města k sehnání? Nutno podotknout, že výrobky Fair Trade jsou svým složením identické s výrobky bez tohoto označení a vliv na chuť nemají, pouze na složení. Je sice chvályhodné Fair Trade podporovat, ale je to stejné, jako byste do receptu napsali, že čokoláda MUSÍ být konkrétní značky... Ach jo...
Obrazek uzivatele
Ají, tak především máme možnost volby, že. Apetit upozorňuje na fair trade a podporuje ho, což je jedině dobře. A snad je logický, že není třeba dávat pouze fair trade, pokud chceš, použij cokoli se ztuženým tukem a haldou éček, nebo co je Ti libo. A že je fair trade k sehnání pouze ve větších městech? Pokud ano, máme internet. Máme možnost se rozhodnout, co podpoříme, jak jsem psala. Je to sice starší příspěvek, ale bez reakce, tak jsem za sebe jednu přidala.

Přidat komentář