Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: dort pavlova

pavlova
ZDROJ: Deborah Rainford/Unsplash
sdílet:

Nadýchaná pavlova je skvělý letní dezert. Přesvědčte se spolu s námi, jak snadná je její příprava. Naučte se spolu s námi dezert inspirovaný ruskou baletkou Annou Pavlovovou. Dort pavlova je stejně lehký a vzdušný jako pohyb této proslulé tanečnice.

Bílkový korpus neboli meringue má křupavý povrch, uvnitř je vláčný s neodolatelnou šlehačkovou náplní. Peče se při nízké teplotě, která se postará o to, že pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.

Cesta k nejlepší pavlově

  • Vejce. Použijte čerstvá vejce o pokojové teplotě, protože právě při ní pojmou bílky více vzduchu a ušlehají se na vyšší objem.
  • Bílky oddělujte od žloutků opravdu přepečlivě. Žloutek totiž obsahuje tuk, který i v minimálním množství brání našlehání bílku. Proto je také nutné použít ke šlehání dokonale odmaštěnou nádobu i metlu/y. Vejce raději rozbíjejte po jednom do zvláštní nádoby a teprve s jistotou, že máte bílek čistý, je přelijte do odměrky.
  • Cukr použijte co nejjemnější krupicový, ale ne moučkový. Do sněhu ho přidávejte postupně, díky tomu se bude lépe rozpouštět. Správný stupeň spojení cukru a sněhu poznáte tak, že trochu hmoty promnete mezi prsty. Pokud necítíte krystalky, máte ušleháno. Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.
  • Tužidla. Kukuřičný škrob a bílý vinný ocet se do pavlovy přidávají, protože pomáhají stabilizovat bílek.
  • Tvarování. Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami.
  • Nanášení. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte).
  • Pečení. Pavlovu můžete péci také přímo na žáruvzdorném (!) servírovacím talíři. Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.
  • Obloha. K pavlově se hodí v podstatě jakékoli ovoce. Zkuste červeno-modrou letní zahradní směs, broskve, nektarinky, švestky, vypeckované třešně, kiwi...

Nejčastější chyb při pečení

Pokud se vám nedaří, nejspíš je někde chyba. Buď v použitých surovinách, nebo v postupu (případně v obou dohromady). Jak se vyhnout nejčastějším chybám a předejít nezdaru?

  • Šlehejte vejce v pokojové teplotě. Oddělujte je studené, dejte jim půl hodiny na kuchyňské lince a až pak je vyšlehejte.
  • Na šlehání bílků používejte kovovou nebo skleněnou mísu. Plastová totiž může zůstat mastná, což má na šlehání negativní vliv. 
  • Cukr přidávejte do bílků postupně, ne najednou. Nepoužívejte moučkový cukr.
  • Bílky je potřeba vyšlehat do tuha. Na konci šlehání chceme dostat lesklé tuhé špičky.
  • Při pečení pavlovy je zapotřebí nízká teplota v troubě. Tak se zajistí pomalé a postupné odpařování vlhkosti ze sněhu. Když je trouba příliš horká, může sníh na povrchu zhnědnout, zatímco zespod a uvnitř bude příliš měkký a celý tvar se rozpadne.
  • Po skončení pečení nechte vychladnout a vyschout korpusy v otevřené troubě. Nesnažte se je hned přemístit. Mohly by se polámat či potrhat. 
  • Pečte pavlovu a pusinky, když je hezky a neprší nebo není venku vlhko. Upečený meringue rád pohlcuje vlhkost ze vzduchu.

Jak dlouho vydrží?

Hotovou pavlovu nazdobenou šlehačkou a ovocem snězte hned. Když bude stát příliš dlouho, korpus natáhne vlhkost ze šlehačky a bude po křupavosti ( a po prožitku).

  • Korpusy (pusinky) však můžete upéct dopředu, uchovat je ve vzduchotěsné nádobě, kde jim zajistíte pobyt v suchu. Pokud si chcete být suchem zcela jisti, můžete dno nádoby vysypat škrobem. Vydrží tak třeba dva týdny nebo déle.
  • Zdobit je ušlehanou smetanou můžete až v momentě, kdy je budete chtít proměnit na elegantní dortík.

Zdroj informací:  Apetit, TheSpruceEats, StackOfRecipes

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Comments

22.11.2020 19:59

Bezva popis i tipy jak na to

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč