Zvenčí jsou pevné, uvnitř pěnově měkké a vždy naplněné šlehačkou a ovocem. Tyhle sněhové maxipusinky nesoucí jméno baletky Anny Pavlovové si zamilujete! Recept na základní pavlovu s mučenkou a jahodami je sice nejjednoduchší verzí, ale o tom budete vědět jenom vy.
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 150 °C.
Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.
Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm (viz Tipy + triky). Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut.
Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, navrch dejte dužinu z maracuji, jahody, případně poprašte moučkovým cukrem.
Nakrájejte na dílky – nelekejte se, prakticky vždycky se přitom aspoň trochu rozdrobí – a ihned podávejte.
Tipy + triky
- HMOTA
Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.
- ČAS
Nízká teplota se postará o to, že ,pusa‘ pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.
- SKLADOVÁNÍ
Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.
- TVAROVÁNÍ
Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak připravit dokonalý dort Pavlova? Zkuste to na několik různých způsobů(12 receptů)
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(23 receptů)
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)
- 12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu(12 receptů)