Zvenčí jsou pevné, uvnitř pěnově měkké a vždy naplněné šlehačkou a ovocem. Tyhle sněhové maxipusinky nesoucí jméno baletky Anny Pavlovové si zamilujete! Recept na základní pavlovu s mučenkou a jahodami je sice nejjednoduchší verzí, ale o tom budete vědět jenom vy.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 150 °C.
Bílky odměřte do čisté odmaštěné mísy a při nízkých otáčkách šlehejte tak dlouho, až při vytažení metly začnou tvořit pevné špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.
Přidejte škrob a ocet a zlehka vmíchejte stěrkou do sněhu. Plech vyložte pečicím papírem a sníh vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm. Nejlépe to jde, když si ho na rub papíru předkreslíte tužkou (viz Tipy & triky). Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut.
Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna. Pavlovu ozdobte šlehačkou, dužinou z mučenky a jahodami, případně poprašte moučkovým cukrem.
Nakrájejte na dílky – nelekejte se, prakticky vždycky se přitom aspoň trochu rozdrobí – a ihned podávejte.
Tipy + triky
- HMOTA. Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.
- PEČENÍ. Aby byla pavlova opravdu sněhově bílá, je velmi důležitá teplota a délka pečení. Pokud ji zkoušíte poprvé, zvolte raději nižší teplotu kolem 90 - 100°C a dle potřeby prodlužte dobu pečení.
- SKLADOVÁNÍ. Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.
- TVAROVÁNÍ. Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak připravit dokonalý dort Pavlova? Zkuste to na několik různých způsobů(12 receptů )
- 12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu(12 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(24 receptů )