Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní pavlova s mučenkou a jahodami
Základní pavlova s mučenkou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní pavlova s mučenkou a jahodami

4.6/5 Počet hodnocení: 310
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2050 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 294 g
Tuky 83 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvenčí jsou pevné, uvnitř pěnově měkké a vždy naplněné šlehačkou a ovocem. Tyhle sněhové maxipusinky nesoucí jméno baletky Anny Pavlovové si zamilujete! Recept na základní pavlovu s mučenkou a jahodami je sice nejjednoduchší verzí, ale o tom budete vědět jenom vy. 

Suroviny

bílek 150 ml
z cca 4 vajec
škrob 2 PL
kukuřičný
vinný ocet bílý 2 ČL
Na dokončení
mučenka 125 ml
mučenková dužina z cca 4 plodů
jahody 250 g
na posypání

Postup

1

Předehřejte troubu na 150 °C.

2

Bílky odměřte do čisté odmaštěné mísy a při nízkých otáčkách šlehejte tak dlouho, až při vytažení metly začnou tvořit pevné špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.

3

Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech vyložte pečicím papírem a sníh vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm. Nejlépe to jde, když si ho na rub papíru předkreslíte tužkou (viz Tipy & triky). Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut.

4

Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna. Pavlovu ozdobte šlehačkou, dužinou z mučenky a jahodami, případně poprašte moučkovým cukrem.

 
5

Nakrájejte na dílky – nelekejte se, prakticky vždycky se přitom aspoň trochu rozdrobí – a ihned podávejte.

Tipy + triky

  • HMOTA. Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.
  • ČAS. Nízká teplota se postará o to, že ,pusinka‘ pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.
  • SKLADOVÁNÍ. Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.
  • TVAROVÁNÍ. Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...