0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní pavlova s mučenkou a jahodami

Základní pavlova s mučenkou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní pavlova s mučenkou a jahodami

4.7 / 5. Počet hodnocení: 261
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2050 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 294 g
Tuky 83 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvenčí jsou pevné, uvnitř pěnově měkké a vždy naplněné šlehačkou a ovocem. Tyhle sněhové maxipusinky nesoucí jméno baletky Anny Pavlovové si zamilujete! Základní pavlova s mučenkou a jahodami je sice nejjednoduchší verzí, ale o tom budete vědět jenom vy. 

Suroviny

bílek 150 ml
z cca 4 vajec
krupicový cukr 220 g
jemný
škrob 2 PL
kukuřičný, prosátý
vinný ocet bílý 2 ČL
Na dokončení
smetana ke šlehání 250 ml
mučenka 125 ml
z cca 4 plodů
jahody 250 g
zbavené stopek a rozpůlené
moučkový cukr
na posypání, nemusí být

Postup

1

Zahřejte troubu na 150 °C.

2

Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.

3

Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm (viz Tipy + triky). Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut.

4

Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, navrch dejte dužinu z maracuji, jahody, případně poprašte moučkovým cukrem.

 
5

Nakrájejte na dílky – nelekejte se, prakticky vždycky se přitom aspoň trochu rozdrobí – a ihned podávejte.

Tipy + triky

  • HMOTA
    Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.
     
  • ČAS
    Nízká teplota se postará o to, že ,pusa‘ pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.
     
  • SKLADOVÁNÍ
    Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.
     
  • TVAROVÁNÍ
    Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč