Rýže, těstoviny nebo brambory. Už vás nebaví točit pořád dokola tři přílohy? Nabízíme řešení v podobě méně známé obiloviny, která má nasládlou oříškovou chuť a ukrývá spoustu zdravých látek. Seznamte se s bulgurem.
Jde o podrcenou pšenici, jejíž název pochází z arabského slova bourghoul i z tureckého bulghur, která v překladu znamenají krupice.
- Od klasické drcené pšenice známé pod pojmem šrot se však bulgur liší tím, že je předvařený. Díky tomu je jeho příprava opravdu časově nenáročná.
- Kromě klasického pšeničného najdete na trhu i bulgur pohankový, ječmenný nebo špaldový.
Jak připravit bulgur?
Podobně jako rýži. Jeden díl bulguru vařte ve dvou dílech vody s kapkou olivového oleje po dobu 2 minut. Poté bulgur v hrnci odstavte a nechte ho pod pokličkou asi 20 minut dojít.
- Pokud chcete uchovat ještě více vitamínů a zdraví prospěšných látek, zalijte bulgur studenou vodou a nechte ho minimálně hodinu bobtnat do změknutí.
K čemu se bulgur hodí?
Bulgur pochází z oblasti Blízkého východu, kde je velmi známou ingrediencí tradičních jídel. Mezi ty nejznámější patří:
- Tabouleh nebo tabbouleh - studený bulgurový salát s rajčaty, petrželkou, mátou a jarní cibulkou.
- Kibbeh - libanonské kuličky ze směsi bulguru a skopového masa.
- Bulgur pilavi - neboli turecká bulgurová varianta tradičně rýžového pokrmu pilaf.
Obecně bulgur můžete použít kamkoliv místo rýže.
- Oblíbené české „rizoto“ dostane díky bulguru úplně nový kabátek.
- Ideální je jako přísada do nádivek, teplých i studených salátů, skvěle zahustí jakoukoli polévku a je báječnou přílohou k masu, rybám, ale i nejrůznějších bezmasým zeleninovým směsím.
- Další variantou je pak využití bulguru ve sladkých receptech. Snídáte ráno ovesnou kaši s ovocem? Vyměňte ovesné vločky za bulgur a uvidíte, že si tuhle netradiční kombinaci zamilujete.
Zdravotní benefity bulguru
Není to jen vynikající chuť po oříškách, co dělá z bulguru výjimečnou potravinu. Je to také vysoký obsah zdraví prospěšných látek.
Jakožto celozrnná obilovina je bulgur - například v porovnání s bílou rýží - bohatý na vlákninu. ve 100 g bulguru najdete také téměř jednou tolik bílkovin než v bílé loupané rýži. Je také významným zdrojem manganu, hořčíku, železa a kyseliny listové. A v čem konkrétně pomáhá?
- Zlepšuje trávení.
- Působí preventivně proti zácpě.
- Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a cholesterolu.
- Díky vláknině navozuje pocit sytosti, což může pomoci při udržování nebo redukci váhy.
- Patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, které pomáhají udržovat normální hladinu krevního cukru.
Bulgur versus kuskus
Bulgur bývá často zaměňován s kuskusem, ale rozdíl je mezi nimi veliký.
- Kuskus není obilovina, ale druh těstoviny z hrubě mleté pšeničné krupice.
- Jeho tradiční varianta není celozrnná a kvůli vysokému glykemickému indexu způsobuje větší nárůst hladiny cukru v krvi než bulgur.