Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bulgur: zdravá příloha s chutí oříšků

Pečené papriky plněné bulgurem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Rýže, těstoviny nebo brambory. Už vás nebaví točit pořád dokola tři přílohy? Nabízíme řešení v podobě méně známé obiloviny, která má nasládlou oříškovou chuť a ukrývá spoustu zdravých látek. Seznamte se s bulgurem.

Jde o podrcenou pšenici, jejíž název pochází z arabského slova bourghoul i z tureckého bulghur, která v překladu znamenají krupice.

  • Od klasické drcené pšenice známé pod pojmem šrot se však bulgur liší tím, že je předvařený. Díky tomu je jeho příprava opravdu časově nenáročná.
  • Kromě klasického pšeničného najdete na trhu i bulgur pohankový, ječmenný nebo špaldový.

Jak připravit bulgur?

Podobně jako rýži. Jeden díl bulguru vařte ve dvou dílech vody s kapkou olivového oleje po dobu 2 minut. Poté bulgur v hrnci odstavte a nechte ho pod pokličkou asi 20 minut dojít.

  • Pokud chcete uchovat ještě více vitamínů a zdraví prospěšných látek, zalijte bulgur studenou vodou a nechte ho minimálně hodinu bobtnat do změknutí. 

K čemu se bulgur hodí?

Bulgur pochází z oblasti Blízkého východu, kde je velmi známou ingrediencí tradičních jídel. Mezi ty nejznámější patří:

  • Tabouleh nebo tabbouleh - studený bulgurový salát s rajčaty, petrželkou, mátou a jarní cibulkou.
  • Kibbeh - libanonské kuličky ze směsi bulguru a skopového masa.
  • Bulgur pilavi - neboli turecká bulgurová varianta tradičně rýžového pokrmu pilaf.

Obecně bulgur můžete použít kamkoliv místo rýže.

  • Oblíbené české „rizoto“ dostane díky bulguru úplně nový kabátek.
  • Ideální je jako přísada do nádivek, teplých i studených salátů, skvěle zahustí jakoukoli polévku a je báječnou přílohou k masu, rybám, ale i nejrůznějších bezmasým zeleninovým směsím.
  • Další variantou je pak využití bulguru ve sladkých receptech. Snídáte ráno ovesnou kaši s ovocem? Vyměňte ovesné vločky za bulgur a uvidíte, že si tuhle netradiční kombinaci zamilujete.

Zdravotní benefity bulguru

Není to jen vynikající chuť po oříškách, co dělá z bulguru výjimečnou potravinu. Je to také vysoký obsah zdraví prospěšných látek.

Jakožto celozrnná obilovina je bulgur - například v porovnání s bílou rýží - bohatý na vlákninu. ve 100 g bulguru najdete také téměř jednou tolik bílkovin než v bílé loupané rýži. Je také významným zdrojem manganu, hořčíku, železa a kyseliny listové. A v čem konkrétně pomáhá?

  • Zlepšuje trávení.
  • Působí preventivně proti zácpě.
  • Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a cholesterolu.
  • Díky vláknině navozuje pocit sytosti, což může pomoci při udržování nebo redukci váhy.
  • Patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, které pomáhají udržovat normální hladinu krevního cukru.

Bulgur versus kuskus

Bulgur bývá často zaměňován s kuskusem, ale rozdíl je mezi nimi veliký.

  • Kuskus není obilovina, ale druh těstoviny z hrubě mleté pšeničné krupice.
  • Jeho tradiční varianta není celozrnná a kvůli vysokému glykemickému indexu způsobuje větší nárůst hladiny cukru v krvi než bulgur.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč