Jsou zdravé, zlepšují práci mozku a navíc jsou zdrojem cenných látek. Skvěle dochutí váš oběd i dezerty.
Tak maličká, a přitom doslova nabitá zdravím. Abyste co nejlépe využili jejich potenciál, máme pro vás pár užitečných nápadů. Semínka a ořechy před jídlem namáčejte ve vodě, výrazně tak zlepšíte jejich stravitelnost. Stačí třicet minut, ale klidně je nechte namočené i přes noc. Nejenže si s nimi lépe poradí žaludek, ale vaše tělo si z nich vezme i víc cenných látek. Tekutina v nich také aktivuje enzymy, které jsou doslova esencí zdraví a mládí. Co s nimi potom? Tady jsou naše nejoblíbenější varianty.
S polévkou
Posypte ořechy a semínky polévku na talíři. Nejlepší jsou se semínky krémové zeleninové polévky. Dýňovou posypte dýňovými, mrkvovou slunečnicí a hráškový krém třeba nasekanými lískovými oříšky.
V salátu
Semínka a nasekané ořechy nasucho opečte na pánvi (buďte pozorní, ať je nespálíte). Krátce před tím, než je stáhnete ze zdroje tepla, je můžete posypat svým oblíbeným kořením. Náš favorit je skořice a různé pálivé asijské směsi. Semínky a ořechy pak dochuťte čerstvý salát. Skořicová slunečnicová semínka s mrkvovým salátem, to je lahůdka.
V jogurtu a snídaňové kaši
Ořechy a semínka k snídani vám dodají pořádnou porci energie na celé dopoledne. Zapojte fantazii a zkuste každý den jinou kombinaci.
V moučníku
Ořechy dodají jakékoli buchtě křupavost, a navíc jsou zdravé. Přihoďte je do obyčejné lité buchty nebo muffinů, ozdobte jimi dort nebo je nasekejte do bábovky. Takhle chutná podzim.
V koktejlu
Do cosmopolitanu ořechy radši nepřidávejte, zato ve snídaňové variantě hutného smoothie zafungují skvěle. Ořechy i vločky namočte večer, ráno jen dolijte tekutinu, přidejte ovoce, rozmixujte dohladka a snídejte.