Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Sommelier
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště procházet vinný lístek. Co všechno musí člověk zvládnout, aby se z něj stal uznávaný odborník v této oblasti a na co se someliéra zeptat?

 

O víno se zajímá stále více lidí, takže pojem someliér už není úplně neznámá. Role „someliéra“ je dnes tak spojena se statusem experta na víno, přesto není možná zcela jasné, co všechno přesně tato práce obnáší.

  • Kromě degustace a hodnocení se someliér podílí na tvorbě vinného lístku, spolupracuje s šéfkuchařem při sestavování restauračního menu a pečuje o vinný sklep restaurace.
  • Hodně času tráví someliér s hosty restaurace, kterým radí při výběru vín. Pokud tedy budete večeřet v restauraci, která má vlastního someliéra, určitě využijte příležitost nechat si poradit od skutečného znalce a milovníka vína. Umocníte tak svůj gastronomický zážitek.

Jak se stát someliérem?

Zatímco za someliéra se může označit každý, kdo pracuje přímo s vínem v restauraci, stát se certifikovaným someliérem vyžaduje formální vzdělávání, školení a sbírání zkušeností.

  • V závislosti na tom, jakou úroveň znalostí má člověk na začátku, může trvat měsíce studia, než se stane certifikovaným someliérem, a dokonce i roky, než dosáhne pokročilejší úrovně.
  • Propracovaný studijní program pro someliéry nabízí u nás třeba Vinařský institut ve formě pěti kurzů, jejichž obsah vznikal ve spolupráci s Asociací someliérů ČR a odborníky z Mendelovy Univerzity Brno.

Na co se someliéra zeptat?

Pokud chcete při stolování využít odborných znalostí someliéra, nejlepší způsob, jak z kontaktu s ním vytěžit maximum, je klást správné otázky.

  • Zkuste váš požadavek alespoň trochu specifikovat. „Nedávno jsem ochutnal Chianti z Itálie a moc mi chutnalo. Můžete mi doporučit něco podobného?“
  • Lepší také bude, pokud si vzpomenete na jméno výrobce namísto vysvětlování, že „milujete suché červené víno“.
  • Čím konkrétnější budete, tím spíše vám bude váš someliér schopen doporučit něco, co vám bude chutnat. Kromě toho vaše představa "suchého" vína může být něco úplně jiného, než co váš sommeliér definuje jako suché.
  • Vaše otázka rovněž může směřovat k cenové relaci: „Můžete mi doporučit skvělé víno, za cenu nižší než 350,-?
  • Someliér by měl rozeznat cenově výhodná vína na základě vašeho konkrétního požadavku. Lahve z méně známých odrůd nebo z nadějných regionů mohou být vynikající kvality, ale zaplatíte za ně mnohem méně než za víno s věhlasným jménem.
  • Pokud jde o nákup vína, řekněte someliérovi, co budete vařit. Měl by být schopen vás nasměrovat ke stylu vína, který nepřehluší pokrm, ale vhodně ho doplní a docílíte tak vyvážené chuti.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč