Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tak chutnají a voní Vánoce!

Vánoce - skořice
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

O adventu má vonět nejen purpura, ale hlavně vanilka, skořice a další koření. Bez toho by nebyly Vánoce těmi pravými svátky!

 

Koření přidávané do pečení se v prosinci postará o jedinečnou sváteční atmosféru. Mějte vždy po ruce koření celé i mleté. Mleté se hodí do těsta, kde se jeho chuť a vůně plně rozvinou; celé je vhodné na ozdobu nebo třeba do různých nápojů, ve kterých se krásně vylouhuje.

  • Vanilka. Vanilkové lusky jsou sušené plody popínavé orchideje. Použít se dají celé (třeba vyvařit ve smetaně na krém), nebo lusk rozřízněte a vyškrábněte semínka. Také se dá koupit vanilka mletá nebo vanilkový extrakt. Pokud pravou vanilku někde potkáte, ihned si ji kupte, je to to nejlepší, co můžete do cukroví přidat. V posledních letech se v obchodech zabydlel i pravý vanilkový cukr. Ten nejlepší si ale vyrobíte sami – stačí přidat vanilkový lusk či mletou vanilku do nádoby s cukrem.
  • Muškátový oříšek. Plod stálezeleného stromu macizeň pravá. Mletý oříšek za pár týdnů vyčpí i v dobře uzavřené nádobě, proto je lepší mít oříšky celé a strouhat si je dle potřeby.
  • Hřebíček. Hřebíček pochází z jihovýchodní Afriky a Asie a je to sušené nerozvité poupě tropického stromu hřebíčkovce. Svařené víno se bez něj neobejde, hodí se ale i do perníčků nebo na ozdobu jablíček. Používá se také na maso a do omáček.
  • Badyán. Přezdívá se mu čínský anýz nebo hvězdicový anýz, protože má anýzu podobnou vůni. Prodává se ve hvězdičkách nebo mletý a je nedílnou součástí každé směsi koření na perník.
  • Skořice. Aromatickou kůrou ze stálezelených tropických stromů šetřte (hlavně v mletém stavu). Když jí dáte moc, jídlo zhořkne.
  • Zázvor. Kořen zázvoru můžete koupit čerstvý, sušený a mletý nebo kandovaný. Má citronovou vůni a ostrou chuť, dávkovat ho proto musíte velmi opatrně. Používá se do sladkých i slaných jídel, výborný je i v nápojích.

Koření vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ve tmě a v suchu. Ideální jsou na to speciální kořenky se zabroušeným hrdlem z kouřového skla. Je zbytečné mít obrovské zásoby vánočního koření, mleté si svoji chuť a vůni uchová maximálně rok, celé vydrží o polovinu sezony déle.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč