Povinný letní repertoár každého kuchaře.
- Řecký salát
Dokonalý bude jen s prvotřídní šťavnatou zeleninou, která se do salátu krájí na větší kusy. Podává se s vinným octem a solí, aby si ho každý mohl dochutit podle svého. Chybět by nemělo ani pečivo na vytření lahodné šťávy. - Salát Niçoise
Sytý salát, který hravě zastoupí hlavní chod, k nám přiletěl z francouzského Azurového pobřeží. Báječně chutná s malými ranými bramborami ve slupce. - Caprese
Bezchybná italská salátová kombinace je skvělá i jako lehké letní jídlo. Základem jsou sladká vyzrálá rajčata, kvalitní mozzarella a čerstvé bazalkové lístky. V originální verzi z Kampánie se dochucuje jen panenským olivovým olejem, mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. - Tabouleh
Nejdůležitější součástí arabského salátu je nasekaná hladkolistá petrželka. Arabové ji používají jako plnohodnotnou zeleninu, ne jen k ozdobě či dochucení jako my. Nebojte se jí proto dát víc, než uvádíme v receptu. Nezaměňte ji však za kudrnku, která se jí chutí ani zdaleka nevyrovná.