Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se: domácí pekárna

pečivo
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Upeč třeba chleba! Nebo připrav těsto, džem, škvarky… Domácí pekárna je prostě osudová láska – nejdřív se vášnivě zamilujete a pak se z ní stane přítelkyně navěky.

Domácí pekárna je báječná věc – od chvíle, kdy si ji pořídíte, nemusíte chodit pro čerstvé pečivo, ušetříte, budete jíst to, na co máte právě chuť, můžete zapomenout na obstrukce při přípravě kynutého těsta i na únavné míchání domácích marmelád nebo sádla se škvarky.

JAK VYBRAT PEKÁRNU

Zvažte, pro kolik lidí budete nejčastěji péct. Některé pekárny dokážou upéct chleba o hmotnosti až 1,5 kg. Důležité je, zda dáváte přednost designu a funkcím, nebo vás zajímá jen cena a základní programy. Skvělý pomocník je odložený start. Jen ho radši nepoužívejte pro těsta s rychle se kazícími surovinami, třeba vejci.

Prostudujte programy pekárny – výhodný je například vlastní program, který si navolíte sami podle sebe. Některé pekárny umějí po hnětení sklopit háky, takže je pak nemusíte tahat z chleba, jiné si samy během pečení přidávají suroviny.

JAK PÉCT

  1. Suroviny na chléb do pekárny vkládejte v přesně daném pořadí – nejprve tekutiny, pak mouky a další sypké přísady a úplně nakonec, do rohů pečicí nádoby, přijde droždí (případně se špetkou cukru či medu), koření a sůl. Ačkoli mnohé recepty doporučují přidat do chleba celý sáček sušeného droždí nebo celou kostku čerstvého, rozhodně to nedělejte; lžička sušeného nebo čtvrtka čerstvého stačí. Pokud byste dali droždí moc, chleba by překynul a při pečení by se propadl.
  2. Během hnětení těsto kontrolujte – mělo by být tuhé a tvrdé. Pokud je řídké, přisypte mouku, v opačném případě přilijte tekutinu.
  3. Chleba nenechávejte v rozpálené pekárně. Kůrka je pak příliš silná a tvrdá. Pokud potřebujete dostat teplý chleba z pečicí formy, chytněte hřídelky do utěrky a zakruťte jimi.
  4. I když se na první pohled zdá tříhodinový program na pečení chleba hrozně dlouhý, vyplatí se ho používat. Jen tak získáte křupavou kůrku a nadýchaný vnitřek.

Z DOMÁCÍ PEKÁRNY:

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč