Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Alkoholické drinky, které zvládnete i ve vedru

cider
ZDROJ: Thomas Meritt/Unsplash
sdílet:

Dostali jste chuť na sklenku alkoholu, ale máte obavy, aby vás drink ve vedru hned neodstřelil? Vsaďte na osvěžující drinky, ve kterých je alkoholu jen tak zlehka.

Vinný střik

Víno běžně obsahuje kolem 10 až 12 % alkoholu. Pokud ho naředíte vodou, nejenže výrazně snížíte obsah alkoholu i kalorií, ale získáte i skvělý osvěžující nápoj. Ačkoli se může některým vinařům zdát ředění dobrého vína vodou jako hřích, tzv. vinný střik se pije už pěknou řádku let. Pili ho už staří Řekové.

Jak si ho nejlépe vychutnáte?

  • Pro přípravu vinného střiku se nejvíce hodí bílá nebo růžová vína s vyšším obsahem kyselinky a aroma.
  • Víno řeďte sodovkou, perlivou nebo obyčejnou vodou. Nepoužívejte minerální vody, které by chuť vína mohly pozměnit.
  • Poměr vína a vody je individuální záležitostí, ideální je 1:2.
  • Vinný střik můžete vylepšit pár kostkami ledu a čerstvým ovocem. Hodí se citrón, jahody, lesní ovoce či meloun.

Sangría

Máte raději červené víno? Pak si zamilujete sangrii, osvěžující nápoj z červeného vína a citrusů, který se pije zejména ve Španělsku a Portugalsku. Název je odvozen od španělského slova sangre (krev) a odkazuje na typicky tmavě rudou barvu nápoje způsobenou červeným vínem. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do cca 8 %.

Sangrií existuje mnoho variant. Každá domácnost i restaurace má svůj vlastní recept i postup. Obvyklými ingrediencemi jsou:

  • červené víno
  • soda
  • brandy nebo bílý rum
  • koření (skořice, hřebíček)
  • ovocný džus (nejčastěji pomerančový)
  • čerstvé ovoce (broskve, nektarinky, jahody, ananas, jablka, hrušky, pomeranč)

Tip: S kvalitou vína si nelámejte hlavu, podle Španělů připravíte tu nejlepší sangrii i z toho španělského nejobyčejnějšího.

Cider

Dalším osvěžujícím nízkoalkoholickým nápojem je cider – jablečné víno, které se vyrábí kvašením jablečného moštu. Obsah alkoholu se pohybuje od 0,5 % do 8,5 %. Původ nápoje není jasný, obdobný nápoj však pili už Židé a Římané ve starověku. Dnes je cider oblíbený po celém světě, nejvíc se ho vyrábí ve Francii.

  • K výrobě moštu jsou potřeba speciální odrůdy jablek.
  • Pro výrobu opravdu dobrého cideru je důležité správně namíchat odrůdy jablek.
  • Mošt se nechává kvasit v sudech. Doba zrání se liší podle požadovaného druhu cideru.
  • Poté se nápoj čistí od usazenin a ředí na požadovaný obsah alkoholu.
  • Cideru existuje několik druhů – sladký, polosuchý, suchý, nahořklý, perlivý či neperlivý.

Radler

Svou slávu si v Česku postupem času vysloužil i radler – pivo s citronovou limonádou nebo šťávou, smíchané většinou v poměru 1:1. Nápoj pochází z Bavorska, kde má původ i jeho název Radlermaß, což v překladu znamená „cyklistický máz“. Traduje se, že ovocné pivo vymysleli na konci 19. století v jednom cyklistickém klubu.

  • Radler u nás začala vyrábět firma Heineken v roce 2002. V té době si však nezískal příliš mnoho příznivců, a tak byla produkce zastavena.
  • Dnes je radler oblíbený nejen u nás i v ostatních evropských zemích.

Zakoupíte ho ve většině obchodů i hospod, hravě si však vyrobíte i svůj vlastní. Prostě jen smíchejte své oblíbené pivo s oblíbenou limonádou nebo ovocnou šťávou, a je hotovo!

Hard Seltzer

Jako hard seltzer se označuje nápoj, který obsahuje perlivou vodu, alkohol a ovocnou příchuť. Připomíná tak alkoholickou limonádu. Populární je zejména ve Spojených státech, pronikl však i do Čech. Pod názvem Viper nově tento nápoj vyrábí Plzeňský Prazdroj, k dostání je v příchutích limety a brusinky. Obsahuje 4 % alkoholu a údajně navozuje dovolenkovou atmosféru.

Skryt pre seznam
viper
ZDROJ: Plzeňský Prazdroj
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín