Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert z grilu: Grilované ovoce

Ovoce na grilu
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Grilování nemusí být jen o slaném hlavním chodu, na grilu totiž skvěle připravíte také dokonalý ovocný dezert. Připravte si s námi grilované broskve a nektarinky a dopřejte si svěží letní dezert s vůní ohně.

Plody zrající pod letním sluncem patří mezi nejoblíbenější. Pro svou sladkost dokážou skvěle zahnat chuť na sladké i bez přidaného cukru. 

Příprava ovocného dezertu na grilu

V létě patří mezi nejsladší a snadno dostupné letní plody broskve, nektarinky, meruňky, blumy a švestky. Grilováním se zvýrazní jejich přirozeně sladká aromatická chuť, a pokud jim potřebná zralost chybí, na grilu ještě zesládnou.

Na gril se však skvěle hodí například také ananas, jablka, banány, meloun nebo mango.

  • Pokud toužíte po lehce zkaramelizovaném dezertu, dopřejte naporcovaným plodům krátkou lázeň ve směsi rozpuštěného másla a cukru (na 3 lžíce másla přibližně 2 lžíce cukru).
  • Poloviny broskví či nektarinek pak rovnou vkládejte na rozpálený gril. Tuk a cukr vyzdvihne sladkou chuť a dodá ovoci karamelový švih. Grilujte 3 až 5 minut z každé strany. 
  • Ovoce můžete také pokrájet na plátky, doba grilování se tím zkrátí vám ovšem přibude práce při otáčení.
  • Na závěr ještě zakápněte ovoce citronem a vychutnejte si dokonalou kombinaci sladko-kyselé chuti.

TIP: Zkuste broskve nebo nektarinky flambovat! Jakmile je ovoce dostatečně ogrilované, zakápněte jej pár kapkami alkoholu (např. slivovice, meruňkovice apod.), opatrně zapalte a nechte na grilu, dokud oheň nevyhasne. Alkohol dopředu vždy odměřte a nikdy jej nelijte přímo z láhve. 

Jaké další suroviny použít?

Základní ingredienci pro dokonalý grilovaný dezert máte připravenou. Co dalšího můžete ještě přidat? Aby nebylo grilované ovoce na dezertním talířku opuštěné, dopřejte mu vybranou společnost:

  • Ořechy – vlašské, kešu, mandle nebo pistácie. Pokrájejte je nadrobno a posypte jimi grilované ovoce.
  • Sýr – s ovocem nejlépe ladí sýry typu camembert nebo brie.
  • Jogurt – hustý řecký jogurt je sázka na jistotu podobně jako zakysaná smetana.
  • Med nebo javorový sirup - dodá skladké tečce chuťový twist.
  • Ostatní grilované ovoce - vyzkoušejte nakombinovat různé ovocné kousky, vytvořit můete například ovocný špíz z grilu. 
  • Chilli – trocha ostřejší chuti příjemně zvýrazní sladkost nektarinek.
  • Likér – jakýkoli sladký likér či rum umí zvýšit požitek z grilovaného ovocného dezertu.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč