Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slámové víno

víno
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Má svůj fascinující příběh, sladkou chuť a poměrně složitý, přesně daný a po staletí neměnný postup výroby. Dopřejte si slámové víno!

Přečtěte si zajímavý příběh slámového vína. Proces výroby je již stovky let stejný a je obdobný jako u španělského sherry nebo ledového vína. Hrozny se sklízejí velmi vyzrálé na přelomu října a listopadu.

Sbírají se výhradně ručně a poté se suší v bednách vystlaných slámou, na rohožích nebo rozvěšené na trámech. Místnost musí být suchá, chladná a dobře větraná. Takto se hrozny ponechají více než čtvrt roku, aby se z nich odpařila část vody, a tím se zvýšil podíl cukru. Získají také krásné a typické meruňkové aroma.

Po vylisování moštu víno několik týdnů kvasí, až stoupne množství alkoholu na 12–15 %; v sudech pak dozrává až dva roky. Do slámových odrůd patří cabernet, sauvignon, frankovka a rulandské modré. Ve francouzském Savojsku se slámové víno vyrábí z chardonnay a pinotu blanc.

Slámové víno se hodí ke sladkým dezertům, rozumí si i s plísňovými sýry a zvěřinou.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč