Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně vychladit víno

Jak správně vychladit víno
sdílet:

Jen při správné teplotě rozvine ušlechtilý nápoj svou jedinečnou chuť i vůni.

Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší. Zdá se vám to jako hotová alchymie?

  • Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích vín k plnějším, od bílých k červeným.

  • Nejchladnější teploty okolo 4–8 °C vyhovují sektům a perlivým vínům.
  • Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12 °C.
  • Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10 a 13 °C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16 °C.
  • U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16 a 19 °C.

Pokud si nejste jisti, vyrazte do specializované prodejny a zeptejte se přímo odborníka, od kterého víno kupujete. Rád vám poradí.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč