Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z průzkumu vyplývá, že Češi nemají zájem o ‚zdravá‘ jídla. Důvod mají jasný

Gulášová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu FOOD, který iniciovala Evropská unie, mluví jasně. V restauracích si Češi dávají českou klasiku. Proč nesáhnou po něčem lépe stravitelném? Jak jsme na tom oproti ostatním zemím?

Knedlo vepřo zelo, svíčková, guláš. U Čechů jasná trojka favoritů. Ze srovnávacího průzkumu vyplývá, že tučná jídla si v restauraci dáváme častěji než v dalších 11 evropských zemích, které se průzkumu podrobily. Například saláty nebo ryby končí na talířích pouze necelé čtvrtině Čechů.

  • V ostatních 11 evropských zemích je průměr vyšší. Nejvíce ryb a zeleniny vyžadují Řekové, Belgičané a Italové, lehká, nutričně vyvážená a dobře stravitelná jídla si v těchto státech objednává v průměru 56 % lidí.
  • Hlavním důvodem českého nezájmu o lehčí jídla je, že jsou v nabídkách restaurací dražší než české klasiky. V dalších 11 evropských zemích jsou všechny typy jídel zhruba cenově srovnatelné.

Lehčí jídla si vaříme doma

Na nejhorší místo v žebříčku lehkého stravování Česko spadlo v průběhu koronakrize. Nyní volí lehčí a nutričně vyvážené porkmy podle vlastních slov o 15 procent více Čechů v porovnání s před-covidovou dobou. V rámci celé Evropy deklaruje zlepšení 22 procent respondentů.

Na to, že Česko roste ve ‚zdravém‘ stravování pomaleji než zbytek Evropy, má vliv více faktorů. V restauracích se během lockdownu omezila nabídka a ty se soustředily na vaření klasických hotových jídel, která lze uvařit předem. 

„Lidé si navykli v covidové době připravovat zdravější jídla doma a nosit si je s sebou do práce v krabičkách. Tento trend přetrval až do současnosti, a ještě je v poslední době podpořen zvyšováním cen jídel v restauracích, obzvláště těch, která spadají do kategorie zdravějších,“ říká členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za korporátní vztahy Aneta Martišková.

S tím souhlasí i expertka na zdravou stravu Iva Málková ze společnosti STOB – Stop obezitě: „Ti, co stravu více řeší a chtějí jíst zdravěji, si spíše uvaří doma a do restaurace tolik nechodí. Pokud by nabídka restaurací byla v tomto ohledu pestřejší a byla k dispozici i nutričně vyváženější jídla, chutně uvařená a za rozumnou cenu, věřím, že by to strávníci ocenili, a o tato jídla by byl zájem.“

Změna musí příjít z obou stran

Dále Iva Málková dodává, že bude do budoucna potřeba situaci s výběrem jídel změnit, a to hlavně z důvodu rostoucího množství obézních lidí. Na osvětě je potřeba zapracovat na obou stranách.

„Ideální by bylo zlepšit nabídku restaurací a zároveň je velmi důležité edukovat strávníky, aby si lehčí jídla vybírali a vyžadovali je. Pokud o tato jídla nebude ze strany strávníků zájem, je logické, že je restaurace v nabídce mít nebudou, nebo jejich cena bude s ohledem na malou poptávku vysoká,“ uzavírá téma Iva Málková.

Firma Edenred, která se specializuje na stravenky a jiné zaměstnanecké benefity, průzkum prováděla v zemích, kde působí. Jedná se o Rakousko, Českou republiku, Itálii, Belgii, Francii, Portugalsko, Slovensko, Španělsko, Bulharsko, Maďarsko a Řecko. Projekt byl iniciovaný EU, firma Edenred v něm nyní pokračuje. 

Zdroje informací: Iva Málková, Aneta Martišková, Edenred

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč