Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Basmati, koshihikari nebo jasmínová? Připravte si večeři z orientální rýže

Basmati, koshihikari nebo jasmínová? Připravte si večeři z orientální rýže
ZDROJ: StockFood

Rýže je skvělou a na živiny bohatou surovinou. Na celém světě existuje více než 120 tisíc odrůd. Tentokrát jsme si pro vás připravili přehled receptů z rýže orientální. Vyzkoušíte thajskou jasmínovou, lepkavou sticky rice, indickou basmati nebo japonskou koshihikari? 

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je neodmyslitelně spjatá zejména s thajskou kuchyní. Pěstuje se v Thajsku, kde se tradičně podává jako příloha k thajskému kari nebo minutkovým pokrmům připravovaným rychlým restováním na pánvi, tzv. metodou stir-fry.

Jasmínová rýže je ideální jako příloha k pokrmům s omáčkou i sušším pokrmům. Vychutnat si ji ale můžete i na sladko. Vzhledem ke své jemné struktuře není příliš vhodná na smažení. Pozor také na její výraznou, nasládlou, jemně květinovou chuť, která se nehodí ke každému jídlu. 

Jak uvařit jasmínovou rýži?

  • Rýži důkladně propláchněte, dokud voda není čirá. Poté ji sceďte a nechte asi 15 minut odležet, aby vyschla.
  • Na 1 hrnek jasmínové rýže použijte 1½ hrnku vody. (Pokud používáte rýžovar, použijte 1 hrnek vody na 1 hrnek rýže).
  • Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte mírně vařit 15 minut.
  • Rýži odstavte a nechte odležet 10 minut, poté ji jemně načechrejte lžící a můžete podávat.

Lepkavá rýže

Lepkavá rýže známá také pod označením sticky rice je speciálním druhem rýže, který se pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii. Milují ji Číňané, Thajci, Kambodžané nebo Filipínci.

  • Od ostatních druhů se lepkavá rýže liší tím, že  neobsahuje složku škrobu zvanou amylóza (nebo jen její zanedbatelné množství), pouze tvz. amylopektin. Což má za následek dokonale soudržná zrnka rýže, která se dají různě tvarovat. 
  • Nejproslulejším dezertem z této obiloviny je pravděpodobně thajský dezert mango sticky rice.
  • Seženete ji relativně běžně v asijských obchodech nebo online.

Basmati rýže

Rýže basmati je dlouhozrnná a silně aromatická, voní i chutná po oříškách. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Voda z horských ledovců dodává rýže basmati minerály a jedinečnou chuť. Zajímavostí je, že po uvaření se zhruba zdvojnásobí délka zrnek, zatímco šířka zústává stejná. 

Rýže basmati skvěle doprovodí indické pokrmy, připravíte z ní ale i výtečný indonéský nasi goreng. Basmati nelepí a je krásně nadýchaná, díky čemuž se hodí jako příloha k jakýmkoliv omáčkám a masům.

Jak uvařit rýži basmati? 

  • Rýži před vařením důkladně několikrát propláchněte, až bude voda čirá.
  • Propláchnutou rýži zalijte čistou vodou a nechte odstát 20 až 30 minut. Sceďte.
  • Na 2 hrnky rýže basmati použijte 3 hrnky vody a špetku soli.
  • Osolenou vodu přiveďte k varu, poté přidejte rýži.
  • Plamen snižte na minimum, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut.
  • Poté vypněte sporák, ale rýži na plotýnce ponechte zakrytou ještě 15 minut.
  • Nakonec zkontrolujte, zda je rýže dostatečně měkká a můžete servírovat.

Černá rýže

Černá rýže pochází z Číny, kde byla známá jako „zakázaná rýže“. V dřívějších dobách ji totiž směli konzumovat pouze rodiny panovníků a lidé z vyšších společenských vrstev. Dnes je ovšem rozšířená po celém světě. Má oříškovou, lehce nasládlou chuť a využijete ji jako přílohu, do různých směsí, na přípravu sladké kaše, tradičně se z ní vaří slaná léčivá kaše congee.

Černá ráže je bohatá na antioxidanty, železo a vitamín E. Je celozrnná, takže obsahuje více vlákniny než rýže bílá. Má také více bílkovin.

Jak správně uvařit černou rýži?

  • Rýži důkladně propláchněte, až je voda čirá. Sceďte a nechte okapat.
  • Na hrnek černé rýže použijte dva hrnky vody a ¼ čajové lžičky soli. Přiveďte k varu.
  • Poté snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte pozvolna asi 45 minut.
  • Hrnec z rýží odstavte a nechte ještě 5 – 10 minut stát pod pokličkou.
  • Na závěr rýži načechrejte vidličkou a podávejte.

Koshihikari na sushi

Koshihikari je pro Japonce jedním z nejoblíbenějších druhů rýže. Zrna této rýže jsou krátká, kulatá a lesklá, po uvaření lepivá s oříškovou, sladkou chutí. Díky tomu, že dobře saje vodu, je rýže ideální na přípravu sushi, onigirazu nebo poke bowls

Jak správně uvařit rýži koshihikari?

  • Rýži důkladně propláchněte, dokud voda není čirá.
  • Poté ji zalijte novou vodou a nechte 10 minut stát. Sceďte.
  • Na 1 díl rýže použijte 1,2 dílu vody. Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. 
  • Ztlumte na minimum a vařte asi 20 minut. 
  • Rýži odstavte a přiklopenou nechte ještě 10 minut dojít.

Zdroj informací: časopis Apetit

Biryani
Více než dvě hodiny
Velmi snadné