0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Objevte japonský sushi sendvič onigirazu

onigirazu
ZDROJ: Samia Liamani/Unsplash
sdílet:

Oblíbili jste si japonskou kuchyni a mezi vaše favority patří například sushi? Pak vám nesmí uniknout ani onigiri nebo onigirazu, japonský sendvič, který se sushi chutěmi i ingrediencemi podobá. 

Sushi, onigiri, onigirazu

Onigirazu je japonský sendvič, který se připravuje z rýže a dalších surovin. To všechno halí v úhledných zploštělých balíčcích mořská řasa nori.

Onigiri jsou rýžové koule obalené řasou nori a plněné nejčastěji lososem, úhořem nebo sušenými plody umeboshi. Příprava je velmi jednoduchá, proto onigiri obvykle slouží jako rychlá svačina, takzvaně „vzít a jít“. Oproti tomu sushi je na přípravu náročnější, a i když se může zdát, že ho Japonci jí dennodenně, opak je pravdou. Různé průzkumy uvádí, že průměrný Japonec jí sushi přibližně jednou za měsíc.

Onigirazu sendvič je tak něco mezi sushi a onigiri a představuje ideální volbu, pokud zrovna máte naspěch nebo nechcete trávit čas pracnou přípravou vlastního sushi. Sendvič onigirazu je na přípravu mnohem jednodušší než sushi, a zároveň je větší a vydatnější než onigiri koule.

Sendvič s bohatou náplní

Zatímco do sushi a onigiri se dávají tradiční japonské náplně v podobě zmiňovaného lososa či švestek umeboshi, do sendviče onigirazu můžete dát v podstatě cokoliv. Proto mu někteří japonci říkají „hybridní japonský sendvič“.

Čím se onigirazu obvykle plní?

Zelenina jako základ:

  • avokádo
  • okurka
  • listová zelenina (salát, pak choi, špenát)
  • mrkev
  • nakládané ředkvičky

Hlavní příchuť:

  • losos (uzený nebo syrový)
  • tuňák
  • plátky kuřecího masa
  • flank steak
  • krevety
  • tofu či tempeh

Tekuté suroviny:

  • wasabi
  • majonéza

Jak na přípravu domácího onigirazu?

Na 6 sendvičů si připravte:

  • hrnek rýže na sushi
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíci cukru
  • ½ lžičky soli
  • 6 řas nori
  • ingredience na náplň dle libosti
  1. Rýži důkladně propláchněte ve vodě a uvařte dle návodu. Jakmile je rýže hotová, nechte ji 10 minut odstát a na závěr ochuťte směsí rýžového octa, cukru a soli.
  2. Plátek řasy nori položte drsnou stranou na arch potravinářské fólie tak, aby před vámi ležel kosočtverec.
  3. Navlhčenýma rukama utvořte uprostřed řasy čtvereček z rýže. Na rýži poklaďte ingredience dle libosti a překryjte další vrstvou rýže.
  4. Rohy řasy přehněte přes náplň jeden po druhém, čímž vznikne hranatý balíček. Ten pevně zabalte do potravinářské fólie a nechte chvíli odležet, aby řasa změkla a udržela svůj tvar.
  5. Podávejte vcelku nebo rozpůlené. K onigirazu můžete servírovat také wasabi nebo japonskou sójovou omáčku.

Nejlepší čas na onigirazu

Bezvadně chutná k snídani i jako vydatnější svačina, nejčastěji se však podává k obědu. Balíčky onigirazu se hodí také na piknik nebo na výlet. V případě, že si sendvič zabalíte s sebou na cesty, vyhněte se raději syrovým rybám, které by se mohly zkazit a přivodit žaludeční potíže.

Pořádáte hostinu nebo party pro přátele? S onigirazu na ně určitě uděláte dojem. Nejen, že po rozpůlení vytváří jednotlivé vrstvy sendviče vizuálně zajímavý kontrast, s trochu jinou verzí sushi je navíc určitě mile překvapíte.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč