Stir fry s krevetami, zeleným pepřem a zázvorem

Stir fry s krevetami, zeleným pepřem a zázvorem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1227 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 110 g
Tuky 21 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept inspirovaný kambodžskou kuchyní, která pepř zbožňuje, potěší zejména milovníky krevet. Sušený zelený pepř najdete v každém lépe zásobeném supermarketu, čerstvý se shání hůře, ale stojí to za trochu námahy: dodá kromě ostrosti i svěžest.

Suroviny

řepkový olej 1 PL
nebo arašídového oleje
cibule 1 ks
velká, nakrájená na proužky
česnek 3 stroužky
nakrájené najemno
zázvor (čerstvý) 4 cm
nastrouhaný
pepř barevný 1 PL
sójová omáčka 3 PL
ústřicová omáčka 2 PL
rybí omáčka 1 PL
hnědý cukr 2 ČL
krevety 600 g
syrových tygřích
rukola 100 g
lze nahradit potočnicí
rýže
jasmínová k podávání

1 Ve woku rozpalte 1 lžíci oleje. Vhoďte cibuli, opékejte a míchejte 8-10 minut, až změkne a začně zlátnout. Přidejte česnek, zázvor a pepř a minutu společně opékejte. Pak přilijte sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a vsypte cukr. Zamíchejte.

Zvyšte plamen, přidejte krevety a obsah woku prohazujte či promíchávejte, až krevety zrůžoví (asi 5 minut nebo podle velikosti krevet). Vypněte plamen, do pánve vložte potočnici nebo rukolu a míchejte, až lupení teplem trošku zavadne.

Ihned podávejte v miskách s horkou rýží, nezapomeňte také na dostatek ubrousků a případně misku s vodou na zašpiněné prsty z loupání krevet.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit