
Poke bowl s krevetami
Pestré a chutné!
Vydání: 2019/4
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 50g rýže na suši nebo hnědé či jasmínové rýže (váha před uvařením)
- cca 1,5 lžičky rýžového octa
- kousek červeného zelí (cca 50 g), nakrájený na tenké nudličky
- pár kapek rýžového octa
- špetka krupicového cukru
- zelené části ze 2 jarních cibulek, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce sójové omáčky, nejlépe tamari
- 1 lžička mirinu
- 1 lžička tmavého sezamového oleje (z praženého sezamu)
- 1 lžička bílého sezamového semínka
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- čerstvě mletý pepř (nemusí být)
- cca 100 g větších loupaných vařených krevet, ponechaných v celku nebo nakrájených na cca 3cm kousky či podélně rozpůlených
- hrst třešňových rajčátek, nakrájená na kolečka nebo rozpůlená
- kousek (cca 70 g) očištěného čerstvého ananasu, nakrájený na kostky
- pár koleček nebo tenkých plátků salátové okurky
- 2 hrsti výhonků (my jsme použili dlouhé mungo a kapustové)
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce opražených černých sezamových semínek
NA ZELÍ
NA KREVETY
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Připravte rýži a zelí. Uvařte rýži podle návodu na obalu. Mezitím promíchejte zelí s pár kapkami rýžového octa a špetičkou cukru. Odložte.
2 Připravte krevety. V misce vidličkou prošlehejte zelené od jarních cibulek, sójovou omáčku, mirin, olej, bílý sezam, zázvor a pepř podle chuti. Do malé mističky odložte cca 2 lžičky omáčky. Do misky, v níž jste směs míchali, dejte krevety a jemně je v ní obraťte.
3 Do uvařené rýže vmíchejte rýžový ocet, dejte ji do misky a úhledně na ni naaranžujte zelí, rajčátka, ananas, okurku, krevety, výhonky a koriandr. Pokapejte odloženou omáčkou a posypte opraženým sezamem. Dobrou chuť!
Přidat komentář