Pestré a chutné!
Suroviny
rýže
50
g
rýžový ocet
1,5
ČL
Na zelí
zelí červené
50
g
kousek, na nudličky
rýžový ocet
pár kapek
krupicový cukr
1
špetka
Na krevety
jarní cibulka
2
ks
zelené části, nadrobno
sójová omáčka
1
PL
nejlépe tamari
japonské víno mirin
1
ČL
sezamový olej
1
ČL
(z praženého sezamu)
sezamová semínka
1
ČL
bílá
zázvor (čerstvý)
½
ČL
najemno strouhaný
pepř
čerstvě mletý
krevety
100
g
vařené, větší
rajčata cherry
1
hrst
na kolečka / rozpůlená, k podávání
ananas
70
g
čerstvý, kousek, očištěný, čerstvý, na kostky, k podávání
plátky k podávání
koriandr čerstvý
k podávání
sezamová semínka
černá, k podávání
1 Připravte rýži a zelí. Uvařte rýži podle návodu na obalu. Mezitím promíchejte zelí s pár kapkami rýžového octa a špetičkou cukru. Odložte.
2 Připravte krevety. V misce vidličkou prošlehejte zelené od jarních cibulek, sójovou omáčku, mirin, olej, bílý sezam, zázvor a pepř podle chuti. Do malé mističky odložte cca 2 lžičky omáčky. Do misky, v níž jste směs míchali, dejte krevety a jemně je v ní obraťte.
3 Do uvařené rýže vmíchejte rýžový ocet, dejte ji do misky a úhledně na ni naaranžujte zelí, rajčátka, ananas, okurku, krevety, výhonky a koriandr. Pokapejte odloženou omáčkou a posypte opraženým sezamem. Dobrou chuť!