0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pravé nasi goreng
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1686 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 212 g
Tuky 36 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smažená rýže je skvělý způsob, jak zužitkovat uvařenou rýži a všemožnou zeleninu, ale je to také skvělé snídaňové jídlo!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno
mrkev 1 PL
nadrobno
kuřecí prsa 150 g
na tenké proužky nebo malé kousky
krevety 150 g
nepředvařené, oloupané, očištěné
hrášek cukrový 5 ks
lusky našikmo na tenké proužky
sambal badjak 1 ČL
rýže vařená 3 porce
chilli omáčka sladká 2 PL
ústřicová omáčka 3 PL
sójová omáčka světlá 3 PL
sůl
koriandr čerstvý
pořádná hrst nahrubo
Na salát
syrová hlíza lotosového kořenu (viz Tipy & Triky)
baby špenát
velká hrst
chilli paprička
natenko nakrájená
ocet
černý
Na dokončení
vejce 1 ks
volské oko
thajská bazalka
koriandr čerstvý
3 ks
chipsy ze sójových bobů (viz Tipy & Triky)
krupicový cukr
na dochucení

Postup

1

Ve woku rozpalte olej, vsypte zázvor a mrkev a při vysoké teplotě krátce orestujte.

    2

    Přidejte kuře a krevety a opět krátce orestujte, ať se maso zatáhne.

      3

      Přimíchejte hrášek, pastu sambal badjak, přisypte rýži, promíchejte, přilijte všechny 3 omáčky, promíchejte a za stálého míchání při vysoké teplotě restujte, celkem asi 3 minuty.

        4

        Ochutnejte a dolaďte solí či sladkou sójovou omáčkou. Zlehka vmíchejte koriandr a podávejte s volským okem, bylinkami, salátkem z lotosu a špenátu a s chipsem.

          5

          Lotosový kořen oškrábejte jako mrkev, nakrájejte na velmi tenké plátky, dejte ho do vroucí vody a vařte 1 minutu, vodu slijte, přesypte do mísy, přidejte listy špenátu a plátky chilli a zakápněte černým octem, případně přidejte špetku cukru.

          NĚCO NAVÍC
          V průběhu ochutnávejte, abyste rýži nepřesolili a nepřekořenili.

          TIPY & TRIKY

          • Černý rýžový ocet pocházející z Číny je zvláštní druh octa, jenž zraje 1–3 roky. Je sladkokyselý, slaný a má sladové aroma. Připomíná sójovou omáčku a sladový ocet. Používá se pro marinování masa, na ochucení tmavých omáček a dušené zeleniny i jako dip. 
               
          • Čerstvý kořen lotosu se prodává ve specializovaných asijských obchodech nasekaný na 10–20 cm špalíky. Musí se oškrábat jako mrkev a dále se používá jako jakákoli jiná zelenina. Je tužší, proto je vždy třeba jej alespoň krátce oblanšírovat. Jinak ho můžete také vařit (třeba v kari) nebo smažit jako chips i obalený v panko strouhance. Dá se z něj vařit rovněž čaj nebo lisovat šťáva, které se připisují blahodárné účinky, obzvláště proti nachlazení.
               
          • Chipsy ze sójových bobů na pohled vypadají jako tenké lasagne. Pláty se vyrábějí ze sójových bobů, které se nejprve namáčejí, potom vaří a nakonec mixují na jemnou pastu. Ta se rozetře na tenké pláty a usuší. Jednotlivé pláty se pak smaží ve vroucím oleji, tím se zkroutí a zkrabatí. Seženete je ve vietnamské tržnici Sapa.
               
          • Sambal badjak je pikantní dochucovací pasta z chilli papriček, smažené cibule a česneku. Používá se do polévek a omáček, můžete ji přidat do marinád nebo smíchat s majonézou. Sambal je obecně označení pro kořenicí pasty, jejichž základ tvoří chilli, sůl, hnědý cukr a ocet, proto dávejte při nákupu pozor, ať nesáhnete po jiné pastě sambal, například po ultraostré Sambal oelek.

          Související články

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2019/3

          Apetit magazín

          Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
          • Zdraví a výživa

          Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

          Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
          KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
          • Kvízy

          KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

          Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

          Obchod Apetit

          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          549 Kč
          357 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč